IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Двустранните споразумения по проекта противоречат на европейското право, коментира високопоставен чиновник в Европейската комисия

08:05 | 05.12.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел поставя спънки пред реализацията на "Южен поток"

Тогава Русия се съгласи да допусне и трети доставчици по тръбите, което е част от изискванията на европейското законодателство. От друга страна обаче договор за строителството на газопровода все още не е подписан. Двустранното споразумение за "Южен поток" беше подписано през ноември 2012 година, но там условията изглеждаха по-различни от обявените сега. 

20 дни по-късно започна строителството на газопровода и в Сърбия.

По време на събитието в сградата на Европейския парламент в Брюксел в сряда (4 декември) руските представители са защитили проекта, допълва още EuroActiv. От „Газпром” са заявили, че „нищо не може да спре изграждането на „Южен поток”,  докато Анатоли Янковски отбелязва, че руската страна не приема правилата на ЕС, защото в случая става въпрос за трансграничен проект, който не преминава единствено през територията на ЕС.

Проектът „Южен поток” ще бъде изграден през територията на страни членки – България, Унгария, Словения, Хърватия, Австрия и Гърция, както и на борещите  се за членство Сърбия и Турция (тръбите ще преминават през турската акватория на Черно море).

На този етап членовете на ЕС все още не са официално уведомени за опасенията на Европейската комисия, става ясно още от публикацията. Това ще стане на няколко етапа и първата стъпка ще бъде ЕК официално да изиска двустранните споразумения.

Активизирането на строителството на „Южен поток” съвпадна до голяма степен с момент на обтягане на отношенията ЕС – Русия. „Ябълката на раздора” се оказа Украйна, която в последния момент се отказа от задълбочаване на връзките с общността и отново се обърна към Русия.

С „Южен поток” се диверсифицират доставките на природен газ, но единствено от гледна точка на трасето. В момента голяма част от руската суровина пристига в Европа през Украйна. Въпреки всички обещания от 2009 година насам за строеж на газови връзки със съседни страни, 100% от руския природен газ за България идва именно през газопровода „Дружба”, минаващ през Украйна.

В същото време Киев и Москва спорят за неплатени такси и укрити количества газ в началото на всеки зимен сезон, което поставя на изпитание газовите доставки за Стария континент. От тази гледна точка новите тръби са удобно средство за натиск върху „непослушната” Украйна, което пък не се харесва на ЕС, който се опитва да намали влиянието на Русия в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 5 rate down comment 1
dakl
преди 10 години
Очеваден рекет от страна на ЕК. Брюксел праща топката в полето на РФ , като се надява на външна помощ( САЩ) , руснаците ще се договорят срещу някакви отстъпки с американците , а ние ще платим сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
А защо западния обществен строй се тресе от противоречия, за които няма да чуеш по новините и шоуто на Слави?Иначе вярно, няма свобода!Не може да има свобода, когато някой ти е взел и парите и възможността да си ги изкараш сам!И би било хубаво, ако е постановка на посочените от теб, но там е работата, че това е постановката на същите, които "спасяват" света, имам предвид СБ, МВФ и ред други боклуджийски организации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
На времето водещата роля на Партията беше на първо място.Сега водещата роля е отредена на Демокрацията!Или ако искаме да кажем, водещата роля е дадена на идеята за "свободните пазари".Във всички случаи намирисва и то яко!!Дали ще ни води Партията или Демокрацията, разлика йог, все си е стадо!И в единия и в другия случай кариеристите са на предна линия, без значение дали ги наричаме демократи или комунисти!Те са едни и същи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
Един път да ми хареса официалната позиция на България към ЕС - "По този повод българското правителство се обръща към ЕК с призив да участва по-активно в преговприте с руснаците".Тази позиция казва достатъчно и би трябвало и най-простите да разберат - България НЯМА суверинитет, нито свобода в енергийно отношение а прави само това, което Русия иска и точно така, както тя го иска без никакъв друг шанс.Ако ЕК иска (ако им стиска и могат), да участва в преговорите с руснаците, иначе ние нямаме право на нищо, освен на доброволно съгласие. Това е моделът на руската демокрация, откъдето между впрочем е взет и модела за "демокрация" в България - който не е съгласен да ходи в чужбина, тук ние определяме правилата и толкова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
ЪхЪ... значи "Брюкселските" сега разбраХа - след маймуните ли бе???ЪхЪ... значи почакаХа, да се сключат 'Двустранните споразумения', за да глобяват и наказват ли бе??? - демонстративно показват неспособността на маймуните да се справят без тях!... *** това не са маймуните бе - това са пак те бе - "междуправителствените" -> тук маймуни не се СЛАГАТ!ЪхЪ... ами да пУчакат да се построи /със заеми естест./ и после да го събарят - за събарянето нов заем на преференциална лихва и после за глобите пак...ЪхЪ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Затова все се подигравате и присмивате, наслаждавайки се на тъпотията и равнодушието на останалите българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 9
bgMan
преди 10 години
Поста ти само потвърждава на 100% моето твърдение, че в България няма нито демокрация, нито свобода, нито каквото и да било друго нещо, свързано със западния обществен строй, а всичко е една голяма постановка на ДС/КГБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 10 години
Хахаха... като гледам, колко плюсове си събрал за неграмотния си вопъл, представям си каква демокрация и какъв ЕС ще осъществите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 8
bgMan
преди 10 години
По погромите, политическите репресии и убийствата обаче все още изостават.ЕС все повече прилича на някаква по-цивилизована, културна и лъскава форма на СССР.А това, което се вижда относно България е, че се договарят и си ни купуват-продават както си искат без никакви скрупули или някаква загриженост, да не говорим за доброжелателност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 3
lubenmark
преди 10 години
Европейския съюз изпревари Съветския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още