IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" - заложникът на нечии интереси

Брюксел проверява прозрачна ли е процедурата по избор на компанията, на която е поверена цялостната реализация на проекта на българска територия

08:22 | 04.06.14 г. 25
<p>
	Макар и обект на проверки от ЕК, работата по &quot;Южен поток&quot; не спира. Снимка: <em>South Stream</em></p>

Макар и обект на проверки от ЕК, работата по "Южен поток" не спира. Снимка: South Stream

Един газопровод е напът да скара София и Брюксел. В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който е избран изпълнителят на „Южен поток” у нас. Партията мандатоносител – БСП, обаче смята „да прояви характер" и да построи газопровода.

Проектът ту е обявяван като проводник на руските интереси в Европа, ту е заложник на ЕС в преговорите й с Русия по кризата в Украйна. От която и страна да се погледне обаче, няколко момента заслужават внимание в борбата за реализацията на „Южен поток”.

Третият либерализационен пакет

Наказателната процедура срещу България е всъщност втората сериозна спънка, която Брюксел поставя пред изпълнението на проекта.

Още през август миналата година Брюксел неофициално предупреждава страните в проекта, че новият газопровод не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет в три точки. На първо място тръбата е собственост на „Газпром”, която от друга страна е и доставчикът на суровина по мрежата. До „Южен поток” нямат достъп трети страни, а и няма независим контрол върху определянето на транзитни такси.

Въпреки това, на 31 октомври в България се даде официален старт на проекта с процедурата по символичната първа „заварка” на тръбите по проекта в близост до монтанското село Резово. Веднага след това и Брюксел съобщи публично за нарушенията и поискаха съгласуване с правилата. Русия пък обяви категорично, че проектът е международен и не е нужно да отговаря на европейското законодателство и отказа да поиска изключение, както направи години по-рано при изпълнението на „Северен поток”. Този газопровод доставя природен газ за Германия и потребители в Северна Европа.

За да покаже, че не е срещу реализацията на проекта, ЕК предложи да бъде създадена работна група, която да търси начин да бъде постигната дерогация от правилата за проекта.

Само месец по-късно започна да се заражда и кризата в Украйна, а ЕС изготви пакети със санкции срещу Русия.

Една от жертвите на тези събития се оказа „Южен поток”, за който преговорите на политическо ниво бяха замразени. На техническо ниво работната група е имала само две срещи, а ЕК нееднократно коментира, че „Южен поток” не е приоритет за общността.

В търсене на изпълнител

За България обаче проектът е приоритетен и работата не спира. Процедурите обаче са обвити в тайнственост и взети странни решения.

Още на 31 октомври 2013 година Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е съсобственик на проектната компания „Южен поток България”, откри процедура за избор на изпълнител на проекта на територията на страната. Избрана е процедурата за пряко договаряне, не обявяване на обществена поръчка и е даден краен срок за внасяне на документи 15 ноември. Целта е да се намери една компания, която да се обвърже с изпълнението на целия проект – от предпроектната подготовка до обучението на персонала, който ще експлоатира газопровода след реализацията му. След като срокът изтича, седем фирми и консорцуима са подали заявления, а много фирми се оплакват от краткия срок за участие, за който не могат да подготвят своите документи за участие в такъв мегапроект.

И ето че БЕХ решава да се съобрази с това оплакване и на 21 декември 2013 година стартира нов търг. Този път крайният срок е 10 януари 2014 година. Тоест, заради почивните дни около коледните и новогодишните празници, желаещите имат на разположение само девет работни дни. Да се вместят в този срок успяват 11 компании.

Това е и последното съобщение от страна на БЕХ по процедурата за избор на изпълнител за този толкова важен мегапроект, на който се възлагат надеждите да съживи икономиката на Северна България.

Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 34
MZ/X
преди 9 години
България е единствената държава от ЕС нарушила европейските правила и затова ни дъвчат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
е в другата тема много добре си обясни що само назе:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 9
robert
преди 9 години
България не е държава.Затова с нея се упражняват разни евро пудели и кончити.Защо няма проблем с Австрия и Италия?Защото там има държава и хората си гледат интереса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 11
misanthrope
преди 9 години
А добър ден!Абе тоя паток, нали и през други държави на ЕС минава, кво само нас ни дъвчат? Както казал оня, пикай малко и наоколо бе, май не си местен :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още