IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Южен поток" - заложникът на нечии интереси

Брюксел проверява прозрачна ли е процедурата по избор на компанията, на която е поверена цялостната реализация на проекта на българска територия

08:22 | 04.06.14 г. 25
<p>
	Макар и обект на проверки от ЕК, работата по &quot;Южен поток&quot; не спира. Снимка: <em>South Stream</em></p>

Макар и обект на проверки от ЕК, работата по "Южен поток" не спира. Снимка: South Stream

Един газопровод е напът да скара София и Брюксел. В началото на седмицата Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който е избран изпълнителят на „Южен поток” у нас. Партията мандатоносител – БСП, обаче смята „да прояви характер" и да построи газопровода.

Проектът ту е обявяван като проводник на руските интереси в Европа, ту е заложник на ЕС в преговорите й с Русия по кризата в Украйна. От която и страна да се погледне обаче, няколко момента заслужават внимание в борбата за реализацията на „Южен поток”.

Третият либерализационен пакет

Наказателната процедура срещу България е всъщност втората сериозна спънка, която Брюксел поставя пред изпълнението на проекта.

Още през август миналата година Брюксел неофициално предупреждава страните в проекта, че новият газопровод не отговаря на изискванията на Третия либерализационен пакет в три точки. На първо място тръбата е собственост на „Газпром”, която от друга страна е и доставчикът на суровина по мрежата. До „Южен поток” нямат достъп трети страни, а и няма независим контрол върху определянето на транзитни такси.

Въпреки това, на 31 октомври в България се даде официален старт на проекта с процедурата по символичната първа „заварка” на тръбите по проекта в близост до монтанското село Резово. Веднага след това и Брюксел съобщи публично за нарушенията и поискаха съгласуване с правилата. Русия пък обяви категорично, че проектът е международен и не е нужно да отговаря на европейското законодателство и отказа да поиска изключение, както направи години по-рано при изпълнението на „Северен поток”. Този газопровод доставя природен газ за Германия и потребители в Северна Европа.

За да покаже, че не е срещу реализацията на проекта, ЕК предложи да бъде създадена работна група, която да търси начин да бъде постигната дерогация от правилата за проекта.

Само месец по-късно започна да се заражда и кризата в Украйна, а ЕС изготви пакети със санкции срещу Русия.

Една от жертвите на тези събития се оказа „Южен поток”, за който преговорите на политическо ниво бяха замразени. На техническо ниво работната група е имала само две срещи, а ЕК нееднократно коментира, че „Южен поток” не е приоритет за общността.

В търсене на изпълнител

За България обаче проектът е приоритетен и работата не спира. Процедурите обаче са обвити в тайнственост и взети странни решения.

Още на 31 октомври 2013 година Българският енергиен холдинг (БЕХ), който е съсобственик на проектната компания „Южен поток България”, откри процедура за избор на изпълнител на проекта на територията на страната. Избрана е процедурата за пряко договаряне, не обявяване на обществена поръчка и е даден краен срок за внасяне на документи 15 ноември. Целта е да се намери една компания, която да се обвърже с изпълнението на целия проект – от предпроектната подготовка до обучението на персонала, който ще експлоатира газопровода след реализацията му. След като срокът изтича, седем фирми и консорцуима са подали заявления, а много фирми се оплакват от краткия срок за участие, за който не могат да подготвят своите документи за участие в такъв мегапроект.

И ето че БЕХ решава да се съобрази с това оплакване и на 21 декември 2013 година стартира нов търг. Този път крайният срок е 10 януари 2014 година. Тоест, заради почивните дни около коледните и новогодишните празници, желаещите имат на разположение само девет работни дни. Да се вместят в този срок успяват 11 компании.

Това е и последното съобщение от страна на БЕХ по процедурата за избор на изпълнител за този толкова важен мегапроект, на който се възлагат надеждите да съживи икономиката на Северна България.

Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
цитат от днес :)"А и да не изключваме варианта, при който кабинетът Орешарски не мисли да си изкара мандата. Тогава става ясно защо толкова се бърза по Южен поток. Последствията ще останат за следващото правителство, което ще трябва да изплаща заема към Газпром с промоционална 4,25% лихва. По този начин властите чрез своите фирми и подизпълнители искат просто да си напълнят джобовете с още 3,5 млрд. евро. А и с Москва зад гърба си просто тръгват на война срещу Брюксел, като действията им напомнят повече на диверсия отвътре срещу ЕС, отколкото на диверсификация на енергийните маршрути." Без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
То затова трафика по Северен поток не може да изпълни пълния капацитет на трите тръби.Кое пречи руските енергийни проекти на територията на България да бъдат така добре съобразени с европейското законодателство както руските енергийни проекти на територията на Германия?Или руснаците се правят на тарикати и саботират членството ни в ЕС и НАТО или българските русофили (проводници на руските интереси у нас) са нищо повече от жалки, алчни, прости и безсърдечни копел.та и национални предатели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 10
mathematician
преди 9 години
Северен поток отговаря на третия пакет на ЕС, въпреки че е завършен преди де факто да бъде приет.Дори и Шрьодер да е член на борда на тръбата - мислиш ли, че германците ще оставят Газпром да прави квото си иска с тръбата на тяхна територия. :)Щото тука това ни готвят - ние собственици на тръбата, ама Газпром ще може да прави квото си иска. Аз не виждам логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 31 rate down comment 3
fras
преди 9 години
Каква е геополитиката около Южен поток, отговаря ли на европейските норми и пр. въпроси безспорно са важни.Най-важният обаче е какъв е нашия интерес.А баш най-важният е как за 2 години цената на българския участък нарастна от 1.3 млрд. евро на 3.5 млрд. евро?Този въпрос освен недотам русофили като мен задава и Румен Овчаров, които не може да бъде упрекнат в русофобство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 15
deant
преди 9 години
Моеш ли да доложиш кои правила аджеба сме нарушили? Правото на 3-ти страни да жлижат газ ли? Искаш да кажеш, че България е с есклузивното право единствена в ЕС да определя чии газ ще тече към Италия, Австрия и другите? И Италия и Австрия думичка не са казали против? Брей че ние мое ги колим и бесим бе!!! Баси колко сме силни, а аз да не зная. Айде свали си розовите евро очила молим те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
Стига си се мъчил, няма да фане дикиш.Давате напразни надежди на командващите си офицери че това е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 21
data
преди 9 години
Вземай чемоданите и беж при *** , кой тъ спира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 17
SS-23
преди 9 години
абе а да приключваме с тоя *** съюз и да стъпваме на крака с рублата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 7
misanthrope
преди 9 години
Мисуиш уи?:D май май не само че не сме единствени, ами и северен поток е по същите условия, ама там има изключение (Изключението се казва Шрьодер. Нашето изключение се казва Р.Овч. и са му слаби силиците) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 16
robert
преди 9 години
Айде холан.Не повтаряй , като папагал празнословията на евро зелките, не е модерно вече.Аман от ес мени.Нямат *** да се репчат на Австрия и пък защо да го правят в БГ ще си решат задачата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още