IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

11 фирми подадоха документи в конкурса за строеж на "Южен поток"

Спечелилият търга ще извърши проектирането, доставката и монтажа на оборудването и ще обучи експертите за експлоатацията на газопровода

11:28 | 13.01.14 г.
11 фирми подадоха документи в конкурса за строеж на "Южен поток"

11 са кандидатите за участие в конкурса за избор на строителството на българския участък на „Южен поток“. Това съобщи Българския енергиен холдинт (БЕХ) след изтичането на крайния срок в процедурата – 16 часа на 10 януари.

Следващия ход е разглеждане на писмата за заявления за участие и подбор на участниците, които ще продължат на втори етап от процедурата, допълват от холдинга.

Според условията кандидатите ще трябва да извършат работното проектиране, доставката на оборудването и материалите, както и строително-монтажните дейности. Спечелилият търга ще трябва и да обучи персонала и да въведе газопровода в експлоатация.

Според тръжните документи кандидатите посочват още в този кръг дали ще използват подизпълнители, които ще им помогнат за реализацията на проекта.

Припомняме, че първата заварка по проекта беше направена в края на октомври в присъствието на ръководителя на "Газпром" Алексей Милер. Оттогава обаче проектът срещна сериозна съпротива от страна на Брюксел. Опасенията на Европейската комисия са, че той не отговаря на европейските изисквания в частта им за либерализиране на енергийния пазар.

Предстои през февруари да бъдат проведени нови преговори, вече ръководени от комисаря по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер.

От ЕК вече заявиха, че не могат да попречат на строителството на газопровода, но ако проектът не спазва европейските нормативи, той така и няма да получи разрешение за експлоатация от страна на европейските власти.

Българската част от газопровода ще струва 3,5 млрд. евро. Правителството вече заяви, че няма да бъдат използвани пари от бюджета за реализацията на проекта. Средствата ще отпусне руската страна, а България ще ги възстанови за сметка на транзитните такси, които трябва да получава.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още