fallback

Ивайло Калфин поиска адекватна и стабилна пенсионна система

На извънредната среща правителството, синдикатите и работодателите не са обсъждали бюджета

16:58 | 29.11.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Правителството, синдикатите и работодателите се събраха на извънредно заседание, за да обсъдят пенсионната реформа.

„Направихме първа експертна среща, на която да потърсим и обсъдим варианти на дългосрочни решения за пенсионната система“, обяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, цитиран от агенция „Фокус“.

Той посочи, че работната група ще търси решения, които да доведат до две неща в пенсионната система – адекватност и стабилност.

„Още в началото на следващата седмица ще направя среща и с парламентарните партии, ще им представя това, по което работим, и ще очакваме от тях да се съобразят с предложенията и решенията. Те също ще участват в тях, за да има максимално широко съгласие“, посочи Калфин.

Той заяви още, че трябва да има мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система и мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, „които да дадат повече адекватност и справедливост на системата“.

„Ще се опитаме всичко да бъде максимално публично, което не значи, че тези разговори ще са публични. Надявам се това да инициира публичен дебат. Имаме малко време, до края на тази година трябва да се вземат някои решения“, категоричен бе социалният министър.

Той посочи, че конкретните параметри в бюджета не са обсъждани по време на срещата.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов също потвърди, че на срещата не е ставало въпрос за размера на минималната работна заплата. „Говорихме за „хоризонти 2025 година“, посочи Манолов.

Той подчерта, че пенсионна система не се прави от днес за утре и не се прави с 20 лева увеличение на минималната работна заплата и с увеличаване с 2 месеца на пенсионна възраст на година.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 07.09.22 г.
fallback