IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: В обозримо бъдеще възрастта за пенсия трябва да е 65 години

Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота, смята вицепремиерът и социален министър

11:55 | 29.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: В обозримо бъдеще възрастта за пенсия трябва да е 65 години

В обозримо бъдеще възрастта, на която българите трябва да се пенсионират, е 65 години. Това коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред Дарик.

Той обясни какво сочат експертните сметки за увеличаването на възрастта за пенсиониране. Според Калфин така хората ще могат да взимат нормални пенсии.

В момента мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените - на 60 години и 8 месеца. В законопроекта за Бюджет 2015 се предвиждаше плавно увеличаване на възрастта с по 4 месеца на година до 2017 г.

По време на вчерашния Национален съвет за тристранно сътрудничество обаче бе предложено увеличение на възрастта за пенсиониране от догодина с 2 месеца.

„Пенсията трябва да се обвърже и с продължителността на живота. Много хора в България обаче си отиват млади, има висока смъртност в предпенсионна възраст", добави Калфин.

„Ако действащото законодателство не се промени, ще настъпи един хаос в пенсионната система", смята Калфин.

В интервю за Investor.bg в четвъртък вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подчерта, че още не се е отказал да настоява за по-висока минимална работа заплата още от 2015 г. Именно това е една от най-спорните теми в Бюджет 2015 г.

В момента в кабинета на Ивайло Калфин се провежда извънредно заседание на социалните партньори по въпросите за пенсионната възраст и правото на пенсия. Взетите решения ще бъдат разгледани по време на извънредното заседание на Министерски съвет относно бюджета за следващата година, което ще се състои в понеделник.

„В момента средната пенсия е около три и половина по-ниска от средната работна заплата. Ако системата работи добре, хората трябва да се пенсионират със 700 лева пенсия. Целта е пенсията да бъде около 80% заместващ доход от заплатата, която си получавал", посочва Калфин, цитиран от агенция "Фокус".

Калфин обяснява, че в момента пари за пенсии няма – всичко, което се събира ежемесечно от социални осигуровки, се раздава за пенсии, като допълнително държавата додава повече от 50% от сумата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Народа ви е крив, министър Калфин. Не иска да живее по 100 години на кофичка кисело мляко дневно от пенсията ... ако само това можете, що не подадете една оставка и да дойде някой с нормален капацитет да я върши вашата работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
"В обозримо бъдеще възрастта"...В обозримо бъдеще ако не бъде осигурена някаква изобщо заетост със заплащане над линията на бедността наистина жалкият ни нарец ще изпадне във фаза канибализъм защото и сега по селцата безработните млади крадат пенсийките на родителите си. Кога мислите че това поколение ще се замисли изобщо за пенсия, като те оцеляват само с кражби, а затова трудов стаж и осигуровки няма. И как по-точно ще се осигури заетост от работни места, като възрастните не могат да се пенсионират заради постоянно повишаващата се възраст за пенсиониране???...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Скоро и без това няма да има кой да ги плаща пенсионните осигуровки, тъй че ако искат и на 100г. да пенсионират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
За тоя *** народец и 80 години за пенсиониране са малко. Щом като си трае и търпи издевателствата на такива типове, като БУДА ефенди - един рядко непочтен "политик" и "бивш" бухалкаджия. За Орешката 800 милиона бяха колосална сума за заем, сега ОПГ ГРОБ ще направи нов външен дълг 4.5 млрд до края на годината и още 8.5 млрд за 2015г., без всякакви обяснения за какво ще се харчат. Фалираха КТБ, за да я разграбят, а сега загубите ще плаща простолюдието. Затова няма да има пари за образование, здравеопазване, пенсии и развитие на икономиката. От СИКаджия ТОЛКОЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Godo
преди 9 години
За най-добра икономика е достатъчно да се пребори напълно дефлацията чрез 40% от БВП на зает минимална заплата, напълно преборване на инфлацията на валутата чрез фиксинг в сребро - с подвижен курс +5% годишно и вечна гаранция на държавата, с 1% лихва за конвертиране след година за големи суми, с резерв до 50% в сребро и валути. Като валутата трябва да е само 10% от БВП. Държавата да държи бизнеса където е невъзможна конкуренцията, и да издържа само армията, полицията, държавните университети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Godo
преди 9 години
Държавата да държи бизнеса където е невъзможна конкуренцията, и да издържа само армията, полицията, държавните университети. Общините да събират всички видове данъци, и да ги ползват със 100% прозрачност, за здравеопазване(1), спорт и отдих, екология(2), култура(3), образование(5), социално строителство и ремонти(4), пътища(6), улична инфраструктура(7), безлихвени кредити за бизнес проекти от 10 до 100 работни места(8), безлихвен кредит и участие на общината със закупуване на акции за бизнес проекти от 100 до 1000 работни места(9), резерв или подпомагане на горните сектори или държавата(10), тези 10 сектора да си разпределят па равно 70% от приходите на общината, а 30% от приходите да са за пенсии и социални помощи. В ДЕСНИТЕ ОБЩИНИ ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СА НУЛА - ДЕМОКРАЦИЯ - И КОЛЕКТИВНИ ПРИДОБИВКИ И ИНФРАСТРУКТУРА НУЛА. или до 10% да дават за армия и полиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още