IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: С Бюджет 2015 търсим начин да се вместим в дефицит от 3%

Увеличават се парите в банковата система, а това не работи за растежа на икономиката, твърди финансовият министър

19:39 | 28.11.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: С Бюджет 2015 търсим начин да се вместим в дефицит от 3%

С бюджета за 2015 година България  се опита да се вмести в разрешения от Брюксел дефицит от 3 процента и така да премахне заплахата от наказателна процедура. Това стана ясно от изказване на  финансовия министър Владислав Горанов по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Намерението на нашето правителство е да се опитаме чрез фиска да създадем условия за увеличаване на инвестициите и импулс на крехкия икономически растеж. Всички забавени плащания по европейски проекти да бъдат разплатени и така ще се налее ликвидност, ще се намали междуфирмената задлъжнялост и ще се увеличи потреблението, каза Горанов, цитиран от БТА.

В последните месеци потреблението стагнира, увеличават се парите в банковата система, което не работи за растеж на икономиката, каза Владислав Горанов.

Надяваме се тази година дефицитът на касова основа на бюджета да е 3,7 -3,9 на сто от БВП, а на начислена основа - 3 - 3,6 на сто от БВП. Приходната част е консервативно планирана, каза Горанов. Ще се търсят законодателни решения през 2015 година, които да подпомогнат приходните администрации, допълни финансовият министър.

Най-чувствителната част от политиките в бюджета за следващата година са за намаляване на разходите за персонал номинално с 10 процента. Има изключения - в спешната помощ, в областта на грижата за хората с ментални увреждания, за кръвните центрове. Ако се наложи, ще има прелокация на ресурси към други дейности, отбеляза Горанов.

В бюджета има и държавни гаранции за подкрепа за Фонда за гарантиране на влоговете, посочи министърът.

За първи път виждаме бюджет без доклад за мотивите, заяви от своя страна изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев по време на заседанието на тристранния съвет. По думите му БСК е очаквала да види реформи в отделните министерства. Приветствахме програмната декларация на правителството, но не виждаме зад нея бюджета, който е най-мощният инструмент за реформи, допълни Данев.

Очаквахме от правителството да има смелостта да почне реформите - искаме конкретно колко души ще бъдат съкратени от администрацията, конктретни индикатори за здравеопазването - с колко ще бъде увеличена средната продължителност на живота, с колко ще бъде намалена детската смъртност, допълни Данев.

Според него правителството си е осигурило сериозен комфорт със силно занижена приходна част. Ще я срутим ли икономиката от този момент, в който работи, попита Данев и се аргументира с това, че отчетеният ръст на БВП за деветте месеца на 2014 г. е над 1.6 на сто, на добавената стойност - около 2.2 на сто, на потреблението - 1,8 на сто. Данев заяви, че безпокоят и някои елементи в разходната част.

БСК ще подкрепи бюджета в частта за запазване на финансовата стабилност.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров без мерки, които да стимулрират потреблението и в домакинските бюджети, българската икономика няма как да се върне на пътя на растежа. За първи път от 10-15 години има спад на потреблението на хранителни продукти и държавата трябва да прояви повече трезвост, аргументира Димитров нуждата от мерки за стимулиране на потреблението.

Димитров призова правителството да преосмисли позицията за замразяване на минималната работна заплата, защото по думите му държавата няма да спечели от тази мярка. Президентът на КНСБ определи и като грешка решението пенсионната възраст да се увеличи с 4 месеца от 2015 година.

По думите на Димитров това, което не се вижда в бюджетните политики, е стимули в икономиката, в частност към индустрията. Криминализирането на укриване на неплащането на осигурителни вноски, както и поставяне под условия на въведената осигурителна вноска, която държавата плаща в размер на 12 процента, са част от предложенията на КНСБ за повече приходи.

Една от най-спорни теми е размерът на минималната заплата догодина. Както е известно, в проекта не е заложено нейното увеличаване и тя ще остане на тазгодишното си равнище в размер на 340 лв., но в интервю за Investor.bg в четвъртък вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подчерта, че още не се е отказал да настоява за по-висока минимална работа заплата още от 2015 г.

Увеличаването на възрастта за пенсиониране и увеличаването на данъка върху лихвите по депозитите също са спорни теми. Против увеличаването на т. нар. „данък лихва“ са както работодателски, така и синдикални съюзи.

Още новини от България четете от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Много се бръщолеви за тези 8.1 млрд нов дълг, но те всъщност в голята си част са рефинансиране на стар дълг. Ето според ИПИ какво се съдържа в 8.1 млрд.лв:- 4,2 млрд. лв. - рефинансиране на дълга, който правителството ще поеме вследствие на актуализацията на бюджет 2014 г.;- 2,5 млрд. лв. - финансиране на бюджетния дефицит през 2015 г.;- 0,4 млрд. лв. - буфер за обезпечаване на краткосрочните флуктуации на фискалния резерв;- 1 млрд. лв. - нов заем от ЕИБ за осигуряване на средствата за съфинансиране на проектите от оперативните програми от Структурните фондове на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Pivoley
преди 9 години
Към края на октомври дефицитът е 2%. От какъв зор тогава за последните 2 месеца на година искаме да направим още 1,7% дефицит, не ми е ясно? Освен, за да наливаме пари в разни съмнителни проекти. Дефицитът трябва да бъде свит до 3% още тази година, догодина - 2%, а по-догодина 1%. В противен случай, трябва да сме готови за влизане в дългова спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Чудя се и се мая на непомерното нахалство и наглост на БУДА ефенди. При бюджет от около 32 млрд да допълваш приходите с 8.5 млрд външни заеми и да твърдиш, че дефицитът на бюджета е 3%, това звучи добре като за ***. БУДА ефенди май се сеща, че тиквариатът едва ли трети път ще се докопа до властта и решава да краде като за последно. Заем 4 млрд до края на декември и НОВ ЗАЕМ от 8.5 млрд е директа заявка за фалиране на държавицата, населявана от малък, но много *** народ, който безропотно търпи мошениците по върховете на властта. Ами хак му е да ходи без ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Края ще е дългова криза, част от парите прибрани зад граница от нашите хора, Българския народ изправен да плаща, тотално орязване на всичко, всички реват като магарета, Гръцки вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
3% дефицит - като е разрешен да не е препоръчителен ?То и на Ферари пише - 320 км в час ама риска от катастрофа е съществен.Някой може ли да каже , при поддържане на 3% дефицит как ще се развие картината с дълга във времето и какъв ще е краят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още