IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Едва ли ще има увеличение на минималната заплата

Относно пенсиите ще се прилага швейцарското правило, а данъкът върху лихвите е част от плоския данък, каза финансовият министър

11:20 | 25.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Едва ли ще има увеличение на минималната заплата

До края на седмицата Бюджет 2015 г. влиза за обсъждане в парламента, уверява министърът на финансите Владислав Горанов.

По негови думи увеличение на минималната работна заплата едва ли ще има, имайки предвид състоянието на пазара на труда в условията на дефлация.

„До края на седмицата трябва да внесем за обсъждане законопроекта за бюджета за 2015 г. и тригодишната бюджетна прогноза за периода от 2015 до 2017 г.“, заяви Горанов пред журналисти в рамките на Младежки икономически форум, който се провежда в УНСС.

Финансовото министерство очаква реален растеж на брутния вътрешен продукт през 2015 г. в рамките на 0,8% до 1% и ръст на потреблението близък до нулата, но в рамките на прираста на инфлацията.

По думите на Горанов липсата на инфлация се оказва проблем не само у нас, но и в Европа. Министърът на финансите коментира евентуалното увеличение на минималната работна заплата до 380 лв.

„Темата е деликатна, защото при дефлация и при минимален ръст на икономиката подобно увеличение би могло да окаже натиск върху пазара на труда“, каза той.

Според него дебатът трябва да бъде проведен много внимателно. Той определя и покачването от 10% (до 374 лв. - бел. ред.) като спекулация и уверява, че щом ведомството е готово с предложенията за параметрите на Бюджет 2015 г., ще разкрие повече подробности.

Заплахите за протести, ако не нарасне минималното заплащане, Горанов определи като „най-естественото нещо при демокрация“.

Относно пенсиите финансовият министър каза, че ще се прилага швейцарското правило (средният ръст на инфлацията и осигурителния доход - бел. ред.), което е записано в закона. „То работи и не сме твърдели, че пенсиите ще бъдат замразени“, отговори финансовият министър.

Основните приоритети пред Бюджет 2015 г. по думите на Горанов са спазване на договора за функциониране на Европейския съюз и придвижване на дефицита в границата под трите процента.

„Основният фокус ще бъде да гарантираме механизма на усвояването на европейските средства и да нямаме нулева 2015 година“, добавя той по отношение на финансовия план за следващата година.

„Ще финансираме проекти по европейските програми дори и да не са постъпили средства от Брюксел“, каза Горанов, като уверява, че това би могло да се случи още от 1 януари 2015 г. „Съществува риск обаче програмите да не бъдат утвърдени и тогава средствата могат да останат за сметка на бюджета.“

„Преди изборите заявихме, че за нас темата за промяна на параметри в данъчно-осигурителната система в частта данъчно-осигурителната тежест не стоят“, коментира Горанов готовността на социалния министър Ивайло Калфин да подкрепи плавно увеличаване на осигурителните вноски.

„Не е новина, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите попада в рамките на плоския данък по силата на Закона за облагане на доходите върху физически лица“, каза лаконично министърът по отношение на предложението за увеличение на ставката отново на 10% и изказването, че промените в данъчно-осигурителната система не стоят на дневен ред.

„За фиска пряката импликация от случващото се в КТБ, която вече е с отнет лиценз, е относително неутрална“, заявява Горанов. По негово думи случващото се ще има пряко въздествие върху растежа на икономиката.

Изчисления на Министерството на финансите допускат влошаване на потенциалния растеж на БВП с 0,6%. Според Горанов негативните ефекти от КТБ за икономиката ще се проявят в началото на 2015 г.

„Ако КТБ беше класическа банка и ако в нея нямаше лоши практики, тя щеше да окаже огромно влияние върху икономиката“, допълва министърът. „Но дейността на КТБ е свързана с неформалната икономика, която статистиката не мери.“

„Това, че ще подпомогнем със средства Фонда за гарантиране на влоговете в банките изпреварвашо ще увеличи държавния дълг. Но Фондът ще трябва да връща средставата и може би с по-висока лихва, от което държавата може да спечели“, коментира Горанов по отношение на дълга и запълването на недостига във ФГВБ посредством държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
cokrat1
преди 9 години
За първото изречение съм съгласен че е така....но, там работят много малък процент от заетите лица. Огромния процент работят при чорбаджии изедници - без кавички. Кавичките в прпедишния постинг бяха именно заради първото твое изречение. Другите обаче са такива. Имам над 20 години опит от частни фирми. Затова държавата трябва да се намесва заради огромната част която няма как да бъдат защитени...профсъюзи там няма и не се разрешават от чорбаджиите изедници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
в секторите където има засилена конкуренция и недостиг на квалифицирани специалисти защо "чорбаджиите изедници" вдигат дохода без някой да им казва??а МРЗ е соц-понятие и е по-практично и по-работещо да отпадне в името на мин. часова ставка - примерно 2.50 лв на часпа който иска и може ще работи по 10 часа ден, а ако нема работа ще работи по 4 часа друг ден ...но ще работи!вместо на МРЗ 380 лв да търси някой чорбаджия във Видинско да се престраши да го назначи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 9 години
По умен е от седянков, този виж как се прави на строг и после пуска, минал е коелиционно обучение, няма как сега играят в отбор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
cokrat1
преди 9 години
Тоя, Горанов ще излезе Дянков 2 майче!!! Дигай МРЗ бе момче....иначе "чорбаджиите изедници" никога няма да се сетят да вдигнат какъвто и да е доход...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
Хаахха, една назад две напред :-) хайде на хорото. Много плоски номера Горанов, много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
balkando
преди 9 години
Остава въпросът как ще се финансира увеличението на пенсиите. Че е необходимо от политически интерес, е ясно и разбираемо. Така ще се отнеме още от базата на БСП. Но ако тежестта от финансирането на пенсиите и други социални плащания, легне отново върху работещите на светло, то и тази основа ще започне да намалява все по-прогресивно. Все си мисля, че статистиката би трябвало да изчислява инфлацията в поне два аспекта - общо за икономиката, и отделно тази инфлация, която засяга пряко домакинствата. Защото от две години сме в ситуация, общата инфлация да клони към нула, а в същото време домакинствата да увеличават разходите си с по 10-15% на година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още