IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тристранният съвет приключи заседанието си без подкрепа за Бюджет 2015 г.

Минималната работна заплата и условията за пенсиониране са сред основните спорни моменти

22:03 | 28.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министрите Ивайло Калфин, Владислав Горанов (вдясно) и представители на работодателските и синдикалните организации. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министрите Ивайло Калфин, Владислав Горанов (вдясно) и представители на работодателските и синдикалните организации. Снимка: БТА

След продължило над три часа заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който влизат представители на държавата, бизнеса и синдикатите, не стигна до общи позиции по проектите за Бюджет 2015 и за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Въпреки това обаче вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин обяви, че е доволен от дискусията, тъй като тя е била конструктивна.

В проекта е заложено замразяване на минималната работна заплата и на данъците с изключение на данъка върху лихвите на депозитите, за който се предвижда отново ще стане 10%.

Основните разминавания са именно по отношение на размера на минималната работна заплата. Освен това има и нова идея за пенсионна реформа, различна от заложената в проектобюджета за 2015 година. Сега вече се предлага стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е 4, а е 2 месеца.

Работодателите и синдикатите продължават да са единодушни в становището си, че бюджетът е консервативен, а приходите и растежът - подценени. Освен това те настояват за повече реформи в здравеопазването, социалната политика и енергетиката и призовават да бъде подадено официално заявление за влизане на страната в еврозоната.

„По отношение на приходната част нашите съмнения са, че тя е подценена”, обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара, като повтори позицията си, че проектът за държавния бюджет е без мотиви.

Синдикатите са останали със своите различия и „тревога за работните места и доходите на българските граждани“, заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от "Фокус".

Все пак е изразено общо съгласие, че след свръхдефицита през 2014 г. държавата трябва да направи всичко възможно да не се навлезе в такава процедура и през следващата година.

В понеделник бюджетът ще бъде обсъден на извънредно заседание на Министерски съвет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
bigmamascandal
преди 9 години
Нищо неочаквано. Ама решенията на тристранката, доколкото знам, не са със задължителен характер за властта, така че...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още