fallback

КНСБ лобира за въвеждането на данък "Трансакция"

С тези мерки държавата ще събере 350-400 млн. лв. допълнителни приходи, заяви Пламен Димитров

12:00 | 09.12.14 г. 14

Основните партии у нас са готови да подкрепят въвеждането на данък върху финансовите трансакции. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров след среща с ДПС в парламента. Идеята е да се облагат с определен процент всички сделки с акции и облигации, операции с валутни курсове и др. По думите на синдикалния лидер формациите в парламента били готови и за криминализиране на укриване и неплащане на вноски.

От вчера Димитров провежда срещи с всички групи в Народното събрание, за да лобира за предложенията на синдиката преди приемането на бюджета за догодина. Криминализирането на осигуровките и данъкът върху финансовите трансакции са част от тях.

„ГЕРБ имат намерение да подкрепят криминализиране на укриването и неплащането на вноски“, каза лидерът на КНСБ. Той твърди, че и премиерът Бойко Борисов е дал съгласието си.

Пламен Димитров съобщи, че повечето партии, включително и тези от управляващия формат, са подкрепили предложения данък „Трансакция“. „Само  тези мерки могат да доведат допълнително между 350 -400 милиона лв. допълнителни приходи в системата, които да направят възможни други разходни политики“, каза лидерът на КНСБ.

По време на срещата си със синдиката от ДПС са изразили несъгласие с увеличаването на минималния осигурителен праг за земеделските производители. КНСБ обаче са на различно мнение.

Според Димитров всички работещи българи трябва да са равнопоставени по отношение на вноските. „Не мисля, че само наемните работници, както е в момента, основно трябва да носят цялата тежест по пълненето на НОИ. Затова и полицаи, и военни, и земеделски производители съобразно дохода, който получават, трябва да имат конкретен принос, за да могат да получават минимална пенсия“, каза още лидерът на КНСБ. Той обясни, че синдикатът продължава да иска нулево нарастване на възрастта за пенсия.

Хасан Адемов от ДПС беше лаконичен след срещата. Той обясни, че Движението има предложения по пенсионната реформа, които предстои да бъдат уточнени. „Има готовност социалният министър да покани представители на политически партии и експерти, за да може да се вземат най-добрите решения“, каза той.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
fallback