IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ потвърди за протеста в четвъртък заради пенсионната реформа

Трябва да се сключи сериозно и дългосрочно споразумение за пенсионната реформа, заяви Менда Стоянова

12:59 | 08.12.14 г.
КНСБ потвърди за протеста в четвъртък заради пенсионната реформа

Нарастването на възрастта и стажа за пенсия е едно от основните различия между ГЕРБ и КНСБ. Заради това планираните за четвъртък протести на синдикатите остават. Това стана ясно след среща на лидера на КНСБ Пламен Димитров и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По-рано днес Пламен Димитров каза, че аргументите за предложената пенсионна реформа не издържат. Според него увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране от догодина пречи на младите да навлязат на пазара на труда.

В парламента Димитров уточни, че все още няма съгласие за това как ще се движи стажът и възрастта за пенсиониране. По време на разговорите синдикатът е представил предложения за увеличаване на събираемостта.

„Предложихме да се мобилизират усилия между първо и второ четене договорени мерки, като данъкът за финансовите трансакции, да бъдат въведени в началото на годината“, каза Димитров. Той допълни и че мерките по криминализиране на неплащане на вноските също могат да влязат в общия пакет.

Менда Стоянова обясни, че е изразила безпокойство от състоянието, в което ГЕРБ са заварили държавата. „Обединихме се около това че 3-процентният дефицит е много важна цел и тя се постига с този бюджет“, каза тя.

Председателят на бюджетната комисия обясни още, че със синдиката са стигнали до единно мнение, че трябва да се води консервативна политика по приходите. „Обединихме се и че трябва да се набележат мерки за повишаване на събираемостта, някои споменати и от КНСБ“, каза още Стоянова.

Според нея трябва да се сключи сериозно и дългосрочно споразумение за пенсионната реформа.

„То трябва да включва не само на каква възраст и с колко стаж ще се пенсионират българите, а това да има минимален стаж и минимална възраст при пенсиониране в силовите ведомства, анализ на професионалните пенсионни фондове и всички други аспекти, така че от 2016 г. да нямаме дебат по тази тема“, каза още тя.

Тя обясни, че е било обсъдено и състоянието на енергетиката и огромният дефицит в сектора заради проектите „Белене“, „Цанков камък“ и други.

„Трябва да започнем дебат за това какъв е начинът на решение на този дефицит и дали държавата не трябва да се намеси и да одържави част от тези дългове, за да се отпуши системата оттук нататък“, каза Стоянова.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още