IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът гледа Бюджет 2015 на първо четене

Предвижда се размерът на минималната работна заплата да нарасне на два етапа до 380 лева

08:18 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Парламентът гледа Бюджет 2015 на първо четене
Държавният бюджет за 2015 г. ще бъде разгледан на извънредно заседание в Народното събрание на първо четене днес.

В проекта се залага максималният размер на дълга в края на 2015 г. да бъде 24,5 млрд. лева, а новият дълг, който страната да поеме, да е 8,1 млрд. лева. По-голямата част от него ще бъде ползвана за рефинансиране на стари задължения и ще бъде взета чрез държавни облигации, емитирани на международните пазари. Проектът предвижда дефицитът в бюджета да бъде 3% през 2015 г., очаква се икономическият растеж да бъде 0,8%, а безработицата да достигне 11,7 на сто.

Предвижда се размерът на минималната работна заплата да нарасне на два етапа до 380 лева. Това ще стане на две стъпки - 360 лева от 1 януари и 380 лева от 1 юни.

С бюджета се определят и месечните помощи за отглеждане на дете, които остават без промяна - по 35 лева за първо дете и 50 лева за второ дете на месец.

Очаква се във вторник да бъдат гласувани бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Пенсиите ще бъдат индексирани с 1,9 на сто от 1 юли, а възрастта за пенсия ще се увеличи. Все още се обсъжда дали повишаването да е с 4 месеца. Между първо и второ четене се очаква да бъде взето решението за пенсионната реформа.

В петък министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че проектът е бюджет на възможното и съобразен с реалностите. Той беше категоричен, че неговата философия е да се харчи толкова, колкото се произведе.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още