IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма да има повишение на данъците и такса смет в Столична община през 2015 г.

Бюджетът на София за следващата година ще е 1,459 млрд. лева

11:48 | 14.12.14 г. 2
Няма да има повишение на данъците и такса смет в Столична община през 2015 г.

Бюджетът на София за 2015 г. ще е 1,459 млрд. лв., повече от половината средства са осигурени от европейски програми и проекти, обяви Йорданка Фандъкова.

Столичната община няма да повишава останалите данъци и такса смет през следващата година.

Основните харчове ще бъдат за строителство. Със заделените 705 млн. лв. столицата ще строи нови детски градини, ще ремонтира улици, трамвайни трасета и ще финансира новия завод за боклук, предвижда проектобюджетът за следващата година, който бе представен от кмета на града, цитиран от в. "Монитор".

Обновяването на инфраструктурата остава водещ приоритет следващата година, другите са са образованието, реформата в градския транспорт и чистотата.

През 2015 г. са планирани ремонти на вътрешнокварталните улици, строителство на детски градини, обновяване на зелените площи в кварталите.

Повишават се и харчовете за културни прояви, които ще бъдат 19,86 млн. лв.

"Идната година ще бъде завършен Музеят за история на София", обеща Фандъкова.

За градски транспорт кметството ще плати 95 млн. лв. - толкова, колкото и през т. г. Фирмите по чистота ще получат 97,71 млн. лв.

През август ще е готов и заводът за боклук, като общият бюджет за строителството му е 345 млн. лв.

"Нов приоритет е модернизацията на градския транспорт, каза Фандъкова. Тя подчерта, че 90 на сто от тролейбусния парк вече е подменен. През тази година по улиците на града вече се движат 20 нови трамвая и започнаха доставките на нови 126 автобуса. През 2015 г. ще продължи модернизацията на градския транспорт, работи се по проект и за доставка на още 110 нови единични автобуса и още пет нови трамвая", похвали се Фандъкова.

През 2015 г. ще бъдат готови и още 5 забавачки, а общината е планирала строителството на още 8. Енергийно ще се обновят и 36 детски градини, социални домове и училища, каза зам.-кметът по строителство Ирина Савина.

Повече новини от България можете да прочетете в Dnes.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Дотам я докарахме, че със свито сърце и плахо да се радваме, че изкарахме късмет за още една година, поне за запазване на нивата на данъците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Такааааааа, значи пак няма да се смени принципа на отчитане на такса смет! И да попитам, след като очаквате към август да е готов завода за смет, защо няма намаляване на таксата или поне някакво увеличение на дейностите, защото търга ви за следващите 4 години включва същите дейности като сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още