fallback

БНБ ревизира ПЧИ с над половин милиард евро надолу за деветмесечието

През първите десет месеца на годината преките чужди инвестиции са за 805 млн. евро спрямо 1,310 млрд. евро година по-рано

13:33 | 15.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През октомври преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 217,3 млн. евро при минус 8,2 млн. евро година по-рано, показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

По-изненадващи обаче са ревизиите на данните по тримесечия. ПЧИ за второто и третото тримесечие са ревизирани надолу – с около 6 и 13 пъти съответно.

С други думи сумата на капиталите, прекосили границата на страната в периода от юли до септември, вече се оценява на само 26,6 млн. евро при 354,3 млн. евро, които БНБ оповести през септември. ПЧИ през второто тримесечие вече са само 52,2 млн. евро при 304,5 млн. евро в предходната оценка. Централната банка ревизира чуждите инвестиции през първото тримесечие в посока нагоре – с 62,2 млн. евро до 508,9 млн. евро.

Промяната е изненадваща или поне неочаквана, защото по принцип БНБ ревизира статистическата информация за инвестициите в положителна посока.

Според методологията на БНБ с данните за ПЧИ за първия месец от всяко тримесечие се ревизират месечните данни за цялата текуща година. Тъй като октомври е първият месец от четвъртото тримесечие, са променени и тримесечните данни. Причините, които налагат периодични ревизии, са различните срокове, в които отделните източници са в състояние да предоставят необходимата информация, както и постъпването на отчети от предприятията по-късно от определените срокове. От БНБ отбелязват, че данните за 2014 г. са ревизирани с представените тримесечни отчети на предприятията с чуждестранно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
fallback