IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ ревизира ПЧИ с над половин милиард евро надолу за деветмесечието

През първите десет месеца на годината преките чужди инвестиции са за 805 млн. евро спрямо 1,310 млрд. евро година по-рано

13:33 | 15.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БНБ ревизира ПЧИ с над половин милиард евро надолу за деветмесечието

През октомври преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната възлизат на 217,3 млн. евро при минус 8,2 млн. евро година по-рано, показват предварителните данни на Българска народна банка (БНБ).

По-изненадващи обаче са ревизиите на данните по тримесечия. ПЧИ за второто и третото тримесечие са ревизирани надолу – с около 6 и 13 пъти съответно.

С други думи сумата на капиталите, прекосили границата на страната в периода от юли до септември, вече се оценява на само 26,6 млн. евро при 354,3 млн. евро, които БНБ оповести през септември. ПЧИ през второто тримесечие вече са само 52,2 млн. евро при 304,5 млн. евро в предходната оценка. Централната банка ревизира чуждите инвестиции през първото тримесечие в посока нагоре – с 62,2 млн. евро до 508,9 млн. евро.

Промяната е изненадваща или поне неочаквана, защото по принцип БНБ ревизира статистическата информация за инвестициите в положителна посока.

Според методологията на БНБ с данните за ПЧИ за първия месец от всяко тримесечие се ревизират месечните данни за цялата текуща година. Тъй като октомври е първият месец от четвъртото тримесечие, са променени и тримесечните данни. Причините, които налагат периодични ревизии, са различните срокове, в които отделните източници са в състояние да предоставят необходимата информация, както и постъпването на отчети от предприятията по-късно от определените срокове. От БНБ отбелязват, че данните за 2014 г. са ревизирани с представените тримесечни отчети на предприятията с чуждестранно участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 47 rate down comment 8
Pastir2
преди 9 години
Не знам още колко требва да се компроментира БНБ, за да се измете целото ръководство.Еб*хти наглярите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 8
evg9
преди 9 години
В случая статистиката е на БНБ.Относно стъкмистиката, остана ли българин, който да вярва на държавните институции?! Недоверието и подозрението е тотално, което не само е жалко, а направо страшно. Но политиците смятат, че колкото и да е зле, винаги ще има за крадене от държавата и не очаквам нещо да се промени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 15
studioaa
преди 9 години
Време е за оставка на кабинета според мен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 53 rate down comment 8
hellwitch
преди 9 години
Изчистват предизорната стъкмистика? Или подготвят база за бъдещи "успехи".Защо ли все повече не мога да вярвам на НСИ за каквото и да е.Подобна ревизия сочи пълна несъстоятелност или на предходните или не тези данни. Сами да си изберат кои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още