IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Цената на правителството не трябва да се мери чрез поетия дълг

Много по-важни са дефицитите, които се трупат, заяви финансовият министър

21:49 | 20.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Цената на правителството не трябва да се мери чрез поетия дълг

Цената на правителството трябва да се мери не чрез обема на дълга, който поема, а чрез обема на дефицитите му, заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ.

Дългът от 8 млрд. евро е необходим, за да можем да си плащаме сметките като държава. Лесно се вижда, че в периода 2015-2017 г. 6 млрд. евро вече поет дълг трябва да се погаси. Останалата част са дефицитите за периода, каза той.

Това не са нови пари, подчерта министърът. Не сме сложили в сметката и вече разплатени падежи. От този договор няма последствия освен такса, ако поемем дълг, което не е задължително.

Трябва да търсим пари от някъде, за да покриваме дупката в бюджета. Ако не искаме дефицит, трябва бързо да режем разходната част, посочи Горанов. 

В края на 2014 г. поканихме 19 банки с конкретни параметри, като им казахме, че нямаме време за дълга процедура на международните пазари, а ни трябва мостово финансиране, припомни той.

Въпросните 4 банки дадоха най-добри условия и изразиха също така готовност да съдействат за една средносрочна програма за финансиране на правителствата, уточни министърът.

През 2014 г., когато искахме разрешение от НС да сключим сделка за 1,5 млрд. евро, имаше планове именно за таква средносрочна финансова програма за посредничество по управлението на дълга, отбеляза той.

Нямам притеснения за имиджа и капацитета на HSBC. Обвиненията срещу банката са за периода 2005-2007 г., каза Горанов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Нагло ***. Вместо в пандиза, министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Така ли било, грозен *** такъв? Искате да крадете необезпокоявани?Оставка! Сега, тук - и после марш на черешите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още