IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов търси подкрепа за новия дълг от РБ, ПФ и АБВ в парламента

Разговорите се водят малко преди да започнат дебатите и гласуването по тегленето на заема

11:56 | 18.02.15 г.
Горанов търси подкрепа за новия дълг от РБ, ПФ и АБВ в парламента

Партиите от управляващото мнозинство и финансовият министър Владислав Горанов провеждат совалки в парламента за подкрепа на новия дълг от 16 млрд. лв. Разговорите се водят в 12 без 5 – малко преди да започнат дебатите и гласуването по тегленето на заема.

Горанов проведе среща с Реформаторите, а после и с Патриотите. След това депутатите от групите на РБ, ПФ и АБВ се събраха на безпрецедентна обща среща в една от залите в Народното събрание заедно с министъра.

"Мисля, че е рано за ентусиазъм“, обяви след разговорите между ръководствата на партиите и министъра Радан Кънев. Той обясни, че не става дума за поставяне на условия, а „за едно закъсняло общуване между финансовото министерство и мнозинството в парламента. "Когато е закъсняло, естествено се появява подобно очакване на сензация“, каза Кънев.

Финансовият министър отказа коментари пред медиите. "Много сте симпатични, ще говорим цял ден“, бяха единствените му думи към репортерите.

За тегленето на новия дълг от 16 млрд. лв. първи сигнализираха БСП миналата седмица. Реформаторите, Патриотите и АБВ изразиха резерви най-вече заради това, че не се са били уведомени като партньори, а са научили от медиите. Те поискаха и още аргументи за тегленето на заема.

Миналата седмица новият заем мина със спорни гласувания през външната и бюджетната комисия. При вота във външната комисия гласовете бяха 9 на 9, което означаваше, че проектът за заем не е приет. След часове обаче гласът на депутат от ПФ беше отменен с мотива, че не е присъствал на заседанието и ратификацията бе обявена за приета.

И бюджетната комисия гласува на косъм и със скандал новия дълг. Председателят й Менда Стоянова отмени гласа на депутат от БСП, заявил предварително как ще гласува, заради отсъствието му от заседанието.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още