fallback

Менда Стоянова: Съгласие за външния дълг ще има до сряда

Без нов външен дълг мандатът на Борисов е под въпрос, смята председателят на бюджетната комисия в парламента

11:50 | 22.02.15 г. 13

Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг. Тогава това следва да направи този, който е против изтеглянето на този дълг. Това каза Менда Стоянова в предаването „Неделя 150” по БНР в коментар на намерението за теглене на заем от 8 милиарда евро и скандалния дебат по темата през изминалата седмица.

Припомняме, че договорът за управление на външен дълг от 8 милиарда евро, както предлага МФ, не можа да бъде приет от Народното събрание през изминалата седмица, заради несъгласието както на опозицията, така и на някои от коалиционните партньори. В резултат на това финансовият министър Владислав Горанов започна совалки в парламента, за да търси съгласие.

"Освен от БДЦ подкрепа за тегленето на нов външен дълг не виждам откъде може да дойде. Ако има подкрепа, тя би могла да дойде от там", коментира днес председателят на бюджетната комисия в парламента. Тя обясни, че през изминалата седмица е проела срещи с почти всички парламентарни партии без БСП, ДПС и „Атака” и всички са заявили, че разбират същността на въпроса, но политическият им интерес им диктува друго.

Стоянова посочи, че съгласие за дълга ще има до сряда, защото по думите й „всички са разбрали, че изходът е само един – да се подкрепи този договор, защото това е отговорното поведение за държавата”. Тя отново повтори, че това е подкрепа не за дълг, а за споразумение с банките, които биха организирали този дълг в рамките на следващите години. 

Всички разбраха, че нов дълг не се поема, а конкретният размер на новия дълг се определя с параметрите на държавния бюджет и в това споразумение с банките има изрични клаузи, които казват, че размерът на дадена емисия не може да бъде по-голям от определения със Закона за държавния бюджет за съответната година.

„Разумът ще надделее, убедена съм в това”, заяви Менда Стоянова.

Няма нищо противоконституционно в процедурата по тегленето на дълг. Тя е рутинна и отработена, каза още Стоянова. И поясни, че става въпрос за договор за посредничество с четири банки, а не за поемането на нов дълг. По думите й някои партии са видели в това възможност да извлекат политически дивиденти, като визира БСП. А по-млаките коалиционни партньори също са се поддали, заради предстоящите местни избори.

Тя посочи, че всички партии знаят за какво ще се харчат парите от този дълг и уточни, че средства биха отишли във Фонд Пенсии, защото в момента 4,5 милиарда лева от данъци годишно отиват в този фонд, или за БДЖ и различни социални програми.

"Целият дебат за дълга е лош сигнал за България в международен план", обобщи Менда Стоянова. Ако този скандал продължава, кредиторите може да се разколебаят, прогнозира тя. Ако парламентът отхвърли ратифицирането на договора по някаква причина, парвителството трябва да започне нови преговори с нови банки, обясни тя.

Внушение е, че е надписана сумата за външния дълг. Това може да бъде опровергано, каза още Стоянова.

Досега събираемостта на приходите върви добре, но сме в началото на годината и трудно може да се прогнозира. Тя напомни, че бюджетът за тази година залага повишени приходи от 600 милиона лева, като премиерът е заложил и по-висока летва – от 1 милиард лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
fallback