IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Съгласие за външния дълг ще има до сряда

Без нов външен дълг мандатът на Борисов е под въпрос, смята председателят на бюджетната комисия в парламента

11:50 | 22.02.15 г. 13
Менда Стоянова: Съгласие за външния дълг ще има до сряда

Ако не изтеглим външен дълг до месец май, за да рефинансираме задължения с падеж през май, не вярвам, че Бойко Борисов ще поеме тежкия кръст да остане в историята като втория министър-председател след Андрей Луканов, обявил мораториум по плащане на дълг. Тогава това следва да направи този, който е против изтеглянето на този дълг. Това каза Менда Стоянова в предаването „Неделя 150” по БНР в коментар на намерението за теглене на заем от 8 милиарда евро и скандалния дебат по темата през изминалата седмица.

Припомняме, че договорът за управление на външен дълг от 8 милиарда евро, както предлага МФ, не можа да бъде приет от Народното събрание през изминалата седмица, заради несъгласието както на опозицията, така и на някои от коалиционните партньори. В резултат на това финансовият министър Владислав Горанов започна совалки в парламента, за да търси съгласие.

"Освен от БДЦ подкрепа за тегленето на нов външен дълг не виждам откъде може да дойде. Ако има подкрепа, тя би могла да дойде от там", коментира днес председателят на бюджетната комисия в парламента. Тя обясни, че през изминалата седмица е проела срещи с почти всички парламентарни партии без БСП, ДПС и „Атака” и всички са заявили, че разбират същността на въпроса, но политическият им интерес им диктува друго.

Стоянова посочи, че съгласие за дълга ще има до сряда, защото по думите й „всички са разбрали, че изходът е само един – да се подкрепи този договор, защото това е отговорното поведение за държавата”. Тя отново повтори, че това е подкрепа не за дълг, а за споразумение с банките, които биха организирали този дълг в рамките на следващите години. 

Всички разбраха, че нов дълг не се поема, а конкретният размер на новия дълг се определя с параметрите на държавния бюджет и в това споразумение с банките има изрични клаузи, които казват, че размерът на дадена емисия не може да бъде по-голям от определения със Закона за държавния бюджет за съответната година.

„Разумът ще надделее, убедена съм в това”, заяви Менда Стоянова.

Няма нищо противоконституционно в процедурата по тегленето на дълг. Тя е рутинна и отработена, каза още Стоянова. И поясни, че става въпрос за договор за посредничество с четири банки, а не за поемането на нов дълг. По думите й някои партии са видели в това възможност да извлекат политически дивиденти, като визира БСП. А по-млаките коалиционни партньори също са се поддали, заради предстоящите местни избори.

Тя посочи, че всички партии знаят за какво ще се харчат парите от този дълг и уточни, че средства биха отишли във Фонд Пенсии, защото в момента 4,5 милиарда лева от данъци годишно отиват в този фонд, или за БДЖ и различни социални програми.

"Целият дебат за дълга е лош сигнал за България в международен план", обобщи Менда Стоянова. Ако този скандал продължава, кредиторите може да се разколебаят, прогнозира тя. Ако парламентът отхвърли ратифицирането на договора по някаква причина, парвителството трябва да започне нови преговори с нови банки, обясни тя.

Внушение е, че е надписана сумата за външния дълг. Това може да бъде опровергано, каза още Стоянова.

Досега събираемостта на приходите върви добре, но сме в началото на годината и трудно може да се прогнозира. Тя напомни, че бюджетът за тази година залага повишени приходи от 600 милиона лева, като премиерът е заложил и по-висока летва – от 1 милиард лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 9 години
И нов дълг ще има, и данъци високи ще има, и няма не искам, а кинтите право в свинефермата ще отиват.. затуй защото народа още е *** и нема изгледи скоро да му просветне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
*** идеално, да го питам ББ закво искаше тая власт като не може да я задържи? Хайде да си ходи, ръчица за ръчица с тая овца. Сега вече имам сериозна мотивация да съм против новия дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
2012
преди 9 години
Менда, стига ни менти. За тази година в Държавния бюджет са записани 3,5 млрд. евро заем за покриване на стария дълг. Време е за реални реформи в редица сфери. Ако не ви стиска да извършите реформите за които тръбяхте преди изборите, то си вземи Черешарчето под ръка и си отидете с добро, че народа пак ще ви свали. Мендо, омръзнаха ни вашите шменти-капели...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
С 16 милиарда и най простият ром може да управлява България ! Мутрата иска да си осигури спокоиствие да харчи на воля и да осигури финансиране на изборите за президент 2017 защото иначе тъпият Пленьо си заминава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
Стефчо
преди 9 години
Така като гледам опоскват /и червени и сини и пембени/ държавата по същата схема по която източиха КТБ. После ще се изсулят някъде на Запад при децата си /като Цецо Василев/ и ще оставят балъците да им плащат масрафа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 1
fortiss
преди 9 години
Не беше ли редно първо да се направи поне някакво преструктуриране на администрацията, да се отчетат икономии и ако не достига преди следващото преструктуриране да се вземе малък кредит???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Украинска администрация се кани да напише сметка на украинците от НАД 40 МИЛИАРДА долара ! :))))) Обърнете внимание на пропорциите /сума спрямо население/ И там дълга естествено ще е за оръжие което е пред брак. Бече са им доставили пратка с някакви бронирани автомобили снети от въоръжение от британцката армия. Производство 1980 ! :))) Когато се събудят бедни като църковни мишки ще ги пратят да си търсят парите при .......Путииин! :)) Перфектна далавера. Те /източно-европейците/ да се бият а ние да си харчим спечеленото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
STRAHO
преди 9 години
Е хайде да не се оплакваме! Все пак ако само с толкова се разминем е добре. Щатската Украинска администрация се кани да напише сметка на украинците от НАД 40 МИЛИАРДА долара ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
крас
преди 9 години
Мендо, СТИГА СТЕ НИ БОДАЛКАЛИ С ТОЗИ ВЪНШЕН ДЪЛГ!В края на ноември 2014 г неговата стойност е 5,056 млн. евро (12.6% от БВП)!!!За какви падежи ми говориш, когато срещу тези 5,056 млрд. ? залагаш 8 млрд. ? !! Ами след месец два когато в сайта на БНБ външния дълг скочи от 5 на 13 млрд. ? тогава да разбираме ли , че сте ни излъгали и превърнали в длъжници на един втори след този в КТБ ЧУДОВИЩЕН ГРАБЕЖ!!!ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО ПРЕДСТОИ ПОСЛЕ *** МЕНДО?!Тогава ще ви пуснем за международно издирване - ВСИЧКИ ДО ЕДИН УЧАСТВАЛИ В ТАЗИ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА ограбила народа ни!!На това му се казва МРЪСЕН ДЪЛГ!НЯМА ДА ГОПЛАЩАМЕ НИЕ!ЩЕ ГОПЛАЩАТЕ ВИЕ КОИТО ГОПРИЕХТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Американците са им напомнили за обещанията! Най вероятно с парите ще им изкупим бракуваното въоръжение я от Афганистан я от някоя Африканска държава. :) По примера на *** /Казват Бойко не бил същия вече! Научил се е да управлява/, ще хвърлят за бог да прости по монета отгоре на пенсиите и с това ще се приключи народното облажване от дълга който ще им се натресе! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още