fallback

Имаме нужда от 19 млрд. лв. заем, твърди Найден Зеленогорски

16 млрд. лева са за погасяване на стари дългове, останалите за покриване на дефицита през следващите три години

16:38 | 22.02.15 г. 6

Необходимите на страната ни средства реално са 19, а не16 милиарда лева, каза днес във Варна съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, цитиран от БТА.

По думите му идеята е разликата между двете суми да бъде осигурена чрез оптимизиране на разходите в държавата, както и с подобряване събираемостта на приходите в бюджета. Три четвърти от сумата 16 милиарда лева ще бъдат за погасяване на стари дългове, посочи Зеленогорски. Според него останалите близо 4 милиарда лева ще са за погасяване на дефицита през следващите три години.

„Силно се надявам Патриотичният фронт да ревизира позицията си за дълга”, посочи Зеленогорски. По думите му, ако той не бъде ратифициран, България ще бъде изправена пред големи изпитания, включително предсрочни парламентарни избори.

Днес стана ясно, че ПФ чака експертно мнение от финансисти за необходимостта от нов дълг и предстои нов кръг от срещи между Патриотичния фронт и финансовия министър.

Менда Стоянова каза, че съгласие за външния дълг ще има до сряда и мандатът на Борисов е под въпрос без нов заем.

По-рано днес и премиерът Бойко Борисов коментира, че новия заем от 16 млрд. лв., ако бъде одобрен, няма да е достатъчен. „Аз мога на пръстите на тази ръка да ви кажа, какво има да плаща държавата и ще видите, че дори и 16-те млрд. лв – 12 млн.лв. – стар дълг и другите четири, ако ги платим веднага, те няма да стигнат с около 2 млрд. лв. – 300 млн. лв. имаме за влакове – не са платени от 2006 г. Кой ще ги плати?”, попита Борисов.

Зеленогорски каза още, че в най-скоро време ще бъде взето решение дали Реформаторският блок ще има регистрация на централно ниво за местните избори или ще се правят такива по места. Според него в около 90 на сто от общините в страната коалицията няма никакви проблеми да се яви на местния вот единна. Той допълни, че нагласата е в 10-те най-големи градове Реформаторският блок да има свои кандидати за кметове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 10.09.22 г.
fallback