IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов обеща великденски добавки за пенсионерите*

За това са необходими 50 млн. лв. от бюджета, каза премиерът

13:48 | 22.02.15 г. 5
<p>
	Премиерът Бойко Борисов по време на конкреса на ПП &quot;Движение 21&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов по време на конкреса на ПП "Движение 21". Снимка: БТА

Великденски добавки ще получат пенсионерите, обеща премиерът Бойко Борисов, който посети конгреса на партия „Движение 21” в НДК.

„Отделно ние въпреки кризата, въпреки тези дупки в бюджета, дадохме коледни добавки. Сега приходите са ни по-добри в тези два месеца, казал съм на финансовия министър да готви постановление за Великден”, заяви премиерът, цитиран от „Фокус“.

По думите му на държавата ще са необходими 50 млн. лв. за надбавките.

По-късно през деня от пресцентъра на МС уточниха, че не отговаря на истината твърдението, че днес по време на конгреса на партия „Движение 21“ министър-председателят Бойко Борисов е заявил, че ще бъдат давани по 100 лв. великденски добавки на пенсионерите. Точните думи на премиера са: „Въпреки кризата, въпреки тези дупки в бюджета, дадохме коледни надбавки. Сега приходите са по- добри в тези два месеца. Казал съм на финансовия министър да готви постановления за Великден пак“.

Бойко Борисов коментира и новия заем от 16 млрд. лв.

„Аз мога на пръстите на тази ръка да ви кажа, какво има да плаща държавата и ще видите, че дори и 16-те млрд. лв – 12 млн.лв. – стар дълг и другите четири ако ги платим веднага, те няма да стигнат с около 2 млрд. лв. – 300 млн.лв. имаме за влакове – не са платени от 2006 г. Кой ще ги плати?”, попита Борисов.

По-рано днес социалният министър Ивайло Калфин също изрази надежда да има великденските надбавки за пенсионерите, каза посочи, че това зависи от изпълнението на бюджета. Най-ниските пенсии трябва да са приоритет и надбавките са наистина добро решение, коментира министърът. 

След като изненадващо се появи на конгреса на "Движение 21" на Татяна Дончева, Борисов призна, че "дори и най-големите противници трябва да си прощават”.

„Татяна Дончева винаги ми е била противник, но в същото време винаги съм я ценял", аргументира присъствието си той и добави, че има хора с големи усти, но говорят глупости или е обидно да ги слушаш, докато с Дончева имал много спорове, но винаги уважавал мнението й.

"Не случайно българският народ и религия е отредила един ден дори най-големите врагове или противници да си поискат прошка", каза той във връзка с днешния празник Сирни Заговезни.

Пред гостите на конгреса на "Движение 21" Борисов посочи, че утре може те да са управляващи и този диалог трябва да съществува.

Той даде за пример и сегашната конфигурация на правителството, като коментира, че ако преди четири месеца са го били попитали дали такава конфигурация е възможна, той щял да отговори, че това е абсурдно.

* Актуализирана с уточнението на пресцентъра на Министерския съвет към 16.40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 2
ivan4o555
преди 9 години
Некои дрогаре като видят ББ и получават "оргазъм!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
fortiss
преди 9 години
Коледните добавки какво е - пенсия на база внесени осигуровки или подарък? Ако е подарък - защо не е за всички??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Как проф. Христина Вучева хвана мутрата в лъжаБългария има задължение да плати дълга, който беше взет в края на декември 2014 година. Този кредит е краткосрочен и беше взет, за да се отпусне заем на Фонда за гарантиране на влоговете. Този заем е с кратък период и трябва да се плати през 2015 г. Той е най-голям, в левове сумата е 3 милиарда, твърди професор Христина Вучева пред БГНЕС.Освен него имаме още два краткосрочни заема, взети също от това правителство през декември 2014 г. Техните падежи също са през 2015 г. Те са изтеглени на вътрешния пазар, но са деноминирани в евро. Всеки от тях е за по 400 милиона евро или общо 800 милиона евро т.е. около 1,6 милиарда лева. Общо дължим за един кратък период от време 4,6 милиарда лева. През 2015 г. няма повече падежи, казва Вучева.През 2016 г. предстоят плащания на емисии, които са емитирани през предходните години, но тяхната сума не възлиза на повече от 200 милиона лева, т.е. задълженията са много малко, посочва бившият финансов мин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 8
nikolai_ig
преди 9 години
Прах в очите на българина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 11
aldy
преди 9 години
Защо ПАК слъготва? Великденски добавки на НЯКОИ от пенсионерите. Това да не ти са "червените ***", които редовно даваха Коледни добавки на ВСИЧКИ пенсионери от първата година на властването си? Оказва се, че и бюджетите им не са били на дефицит, че и външните дългове били намалили. *** тия гадни "червени ***". Къде по-напредничав е БОСТАНът и каруцата, натоварена до строшаване с 16 милиарда НАРОДНИ левчета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още