IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят нов модел за определянето на заплатите на висши чиновници

Плановете са заплатите да не се актуализират на всеки три месеца и да се "отвържат" от средното заплащане в страната

12:13 | 12.04.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Обмислят нов модел за определянето на заплатите на висши чиновници

Обмисля се нов модел за определянето на заплатите на висшите чиновници в страната, съобщи „Нова телевизия”. Заплащането за министрите и зам.-министрите, депутатите и президента вече няма да се увеличава на всяко тримесечие, а доходите ще бъдат отвързани от средната заплата в обществения сектор.

Според източници на телевизията заплатите ще са свързани с реални икономически показатели и ако бизнесът увеличава разходите за заплати с 10%, и държавата ще вдига заплатите на своите работници. Ако реалния сектор намалява разходите – така ще е и за министрите.

В момента се стига до парадокси – за две години заплатите на министрите са се повишили с над 300 лева, което представлява ръст от над 11%. В същото време статистиката отчита дефлация.

Причината за това е, че в условията на криза на трудовия пазар масово бяха съкращавани хора с ниска квалификация – съответно и ниска заплата. По този начин средната заплата чисто статистически расте, а с нея и доходите на висшите чиновници.

След промяната в модела доходите на министрите и зам.-министрите ще се движат в диапазона между 2 и 5 хил. лева.

"Обсъждаме други модели, които да бъдат в основа на тези възнаграждения и те да се променят нагоре или надолу. В най-тежката криза в началото на 2009 г. средните заплати растяха, не защото икономиката вървеше напред а защото се съкращаваха най-ниско платените", коментира преди време финансовият министър Владислав Горанов.

Депутатите сами определят заплатите си и ги гласуват в правилника си. Заплатата в обществения сектор в края на всяко тримесечие по три. В момента взимат по 2886 лева – без бонуси за комисии и за сътрудници. След март се чака поредното повишаване.

И управляващи, и опозиция обаче дават заявки че са готови да подкрепят смяна на схемата, допълват от „Нова телевизия”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Обмислят нов модел за УВЕЛИЧЕНИЕТО на заплатите на висши чиновници - лапачи. От които ползата е колкото от ланския сняг, а вредата - като от тазгодишния. Пуста дрянова тояга за *** ненаплюскали се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 9 години
Ей тия хора не спряха да ламтят бе! Представете си сега, след като отвържат заплатите от средната работна, до къде ще им стигнат. Сериозно ли някой си представя, че заплатите ще падат? Просто искат да лапат повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още