fallback

Десислава Атанасова: Кредитните досиета на КТБ са били непълни

Към този момент никой от БНБ не поема ангажимент, че не си е свършил работата, коментира председателят на временната парламентарна комисия за КТБ

13:31 | 25.04.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

От данните, които имаме от одиторските фирми, е ясно, че много от кредитните досиета на Корпоративна търговска банка (КТБ) са били непълни. Това заяви народният представител от ГЕРБ и председател на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова в предаването „Седмицата” на Дарик радио.

„Имало е данни за над 130 фирми, които са били свързани лица, кредитополучатели. Говори се за различна структура на обвързаност на юридически лица, т.нар. кухи фирми”, допълни тя.

Атанасова подчерта, че въпросите, които следва да се задават, са защо и кой не е ползвал всичките си възможности за упражняване на контрол.

„Управление „Банков надзор” в БНБ е натоварен изцяло с подобни правомощия - да бъдат направени проверки на място, да бъдат проверявани кредитни досиета. Само че към този момент никой от БНБ не поема ангажимент, че не си е свършил работата или отговорността”, заяви тя.

Десислава Атанасова припомни, че до момента съдът, който има компетентност да преценява, е определил датата 6 ноември за фалита на КТБ.

„Доколкото разбрах ще има жалба от страна на БНБ за настояване датата да бъде 30 септември”, поясни тя.

Във връзка с оглавяваната от нея комисия Атанасова подчерта, че трябва да се преценят не само всички факти, обстоятелства, които са събрали досега, но и изискванията на Закона за банковата несъстоятелност, както и на този за кредитните институции.

„Факт е, че банката беше поставена под специален надзор, беше отнет лицензът й. Всичко, което се случи за тези няколко месеца от 20 юли до 6 ноември, дава достатъчно информация не само за БНБ като контролен и надзорен орган при отнемане лиценза на банката, но и на съда“, каза тя.

„Ако има нови доказателства, които ще представи БНБ или евентуално прокуратурата чрез свой протест, вероятно следващата инстанция ще прецени доколко е законосъобразно и целесъобразно постановеното решение на съда, което имаме като правен факт в момента”, уточни народният представител.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 09.09.22 г.
fallback