IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Атанасова: Временната комисия за КТБ ще провери първо работата на БНБ

Комисията ще кани за изслушване само институции с отношение към надзора

13:02 | 15.03.15 г. 7
Десислава Атанасова: Временната комисия за КТБ ще провери първо работата на БНБ

Управителят на БНБ Иван Искров ще е сред първите поканени за изслушване от временната парламентарна комисия за КТБ. Депутатите в нея започват работа с проверка на действията на БНБ по казуса. Това каза пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, председател на временната комисия. 

„В момента темата „КТБ“ фокусира обществена чувствителност. Особено и на фона на последните разкрития, че всъщност все още продължава разграбването на тази банка, въпреки всички процедури, които предприе и Фондът за гарантиране на влоговете, и държавата, и БНБ, надявам се“, заяви Атанасова.

Тя разясни: „Предметът на дейност на новосформираната комисия е да проверим всички факти и обстоятелства за периода  2009 - 2014 г. и то по отношение на държавните институции, които са имали ангажимент да контролират и да надзирават банките, в това число и КТБ. Започваме с БНБ, защото това е институцията, която е отговорна за надзора на банките в България“.

Депутатът посочи, че вероятно комисията ще разгледа докладите на одиторите, фактите и обстоятелствата, станали известни на квесторите, след като КТБ беше поставена под особен надзор и месеците на този особен надзор. Възможно е народните представители да не се ограничат само със ситуацията до края на 2014 г. „Защото оказва се, че и в момента има проблем с активите на тази банка“, каза народният представител. 

Тя обаче уточни: „Разчитаме на българската прокуратура, на службите за сигурност, които също имат ангажимент към този процес и предполагам, че и те ще бъдат изслушвани в комисията, наистина, за да стигнем до същината на проблема“. Атанасова потвърди, че е възможно в комисията да бъде поканен за изслушване бившият шеф на ДАНС Владимир Писанчев.

Десислава Атанасова отбеляза, че бившият финансов министър Петър Чобанов, който в момента е депутат от ДПС, е член на тази комисия, също и бившият председател на бюджетната комисия (б. р. Йордан Цонев).

Цветан Василев обаче няма да бъде канен в комисията, защото тя ще изслушва само длъжности лица от тези органи, които имат пряк ангажимент и по закон им е вменено да контролират дейността на банката.

„Считам и все още съм на мнението, че БНБ наистина не е осъществила надзора си, който й е възложен със закона. Но пък защо не най-накрая да получим и оставката на гуверньора на БНБ. Надявам се, че господин Искров най-накрая ще оцени също за себе си достойния начин да си тръгне от тази позиция“, каза Атанасова.

Тя обаче отрече временната комисия да стане инструмент за натиск срещу гуверньора на БНБ. „Аз мисля, че няма нужда от какъвто и да е натиск. Човек, ако правилно разчита посланията, отдавна да беше си тръгнал“, каза тя. 

„Бих искала никога повече да не се налага да виждаме опашки от българи, които са вложили своите пари и се чудят кога ще имат достъп до тях. Бих искала да има такова законодателство, което да гарантира, че никога повече няма да има трус във финансовата стабилност в България“, декларира Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocko
преди 9 години
Трябва да се проверят и всичките правителства по времето на които Цветан Василев е благоденствал. Новата управляваща коалиция странно защо не се интересува от завръщането на Василев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 9 години
Смешна работа! Егати държавата, щом русенката Десислава Атанасова, която забележете беше здравен министър! ще разследва далаверите на Цветан Василев в КТБ?!? Ама то такава ни е и страната - нали ще имаме и социолог за вътрешен министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 9 години
Тази наистина ли е казала, че ще променят законите, за да уволнят Искров? Това е ... доста меко казано слабоумие. Всъщност не е слабоумие, а чисто и просто пладнешки обир на народните пари и уверено вървене към фалит на държавата. Идеята да бъде въведен Валутният борд, беше именно да се раздели политиката от БНБ и националните финанси, защото тогава всички бъркаха на дълбоко в кацата с двете ръце. Сега с този закон, първо ще поставят БНБ в зависимост от НС и политическия ни осевдо елит, второ, ЕЦБ ще ни наложи сериозни санкции и глоби. На Искров мандата свършва лятото, те до тогава няма как да са го гласували този закон, което означава, че той ще влезе в сила за и ще важи за гуверньорите след Искров или по-ростичко, НС ще има пряк контрол върху банките и спестяванията на хората, а те са едни приятни 50-60 млрд. лв. Ако народът ги подкрепи в тази малоумност, значи е по - *** и от политиците си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 2
stefan---L
преди 9 години
Тая Атанасова като я видя и ми се досира ! Такава красива Дуловска кукущрамба е че оная работа ми се връща обратно ! тя само министър на отбраната не е била ама и това ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
ПИЧ
преди 9 години
Стига де - Десислава Атанасова - специалист и в банковите въпроси. Преди беше шеф на здравната комисия и разбираше от здравеопазване. Вероятно се е преквалифицирала, докато Орешарки беше премиер, слушайки лекции на очилатия му и леко смахнат финансов министър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още