IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Временната комисия за КТБ ще работи три месеца

Работата й ще завърши с препоръки за законови промени, които да затегнат контрола

12:03 | 12.03.15 г.
Временната комисия за КТБ ще работи три месеца

Три месеца ще работи Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и да противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г. Това решиха народните представители в началото на днешното заседание на парламента, предаде БТА.

Вчера парламентът избра временната комисия да бъде 20-членна на пропорционален принцип с председател Десислава Атанасова от ГЕРБ. В състава на комисията от името на ГЕРБ ще участват Владислав Николов, Цветомир Михов, Красен Кръстев, Снежана Дукова, Ана Александрова и Даниела Савеклиева. От ПФ членове ще са Искрен Веселинов и Борис Ячев, от АБВ – Лъчезар Никифоров, от БСП - Румен Гечев, Филип Попов и Димитър Горов, от РБ - Радан Кънев и Димитър Танев, от ДПС - Йордан Цонев, Петър Чобанов и Янко Янков, от „Атака“ - Николай Александров.

Днес от БДЦ предложиха техният представител да бъде Красимира Ковачка.

Решението за създаването на комисията беше взето миналата седмица по искане на депутати от всички парламентарни групи.

"Източването на КТБ, довело до фалита, е най-мащабната финансова измама в новата история на България", мотивираха се вносителите на проекта за създаването на временната комисия.

Те смятат, че е от критично значение да се проверят навременността и адекватността в действията на държавните институции, които е трябвало да имат превантивно действие, за да не допускат подобни грабежи от данъкоплатците в бъдеще.

Комисията ще проучи действията на банковия надзор на БНБ, Комисията за финансов надзор и ДАНС, където е финансовото разузнаване.

Работата й ще завърши и с препоръки за законови промени, които да затегнат контрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още