fallback

ФГВБ и министърът на финансите ще могат да искат падане на банковата тайна*

Синдиците на банка в несъстоятелност ще могат да получат достъп до данните в платежната система за брутен сетълмент в реално време със съдебно решение

11:09 | 04.06.15 г. 3

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и министърът на финансите ще могат да искат да отпадне банковата тайна за клиентите на банка, обявена в несъстоятелност. Това е записано в предложенията за промени в Закона за кредитните институции, подготвени от специалната временна комисия, която разследваше случая Корпоративна търговска банка.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Синдиците на банка в производство по несъстоятелност се предвижда да оповестяват публично данни за сметките на физически и юридически лица, които са получили привилегировани лихвени условия, ако същите лица са извършили разпоредителни сделки след поставянето на банката под специален надзор.

Сметките ще се разкриват за период от две години преди датата на неплатежоспособността, предлагат депутатите от временната комисия. Банковата тайна се предлага да пада и в случаите, в които лицата са съобщили за прехвърляне на вземането или са поискали прихващане.

Предлага се също така да се обвяват и договорите, по които не са учредени обезпечения, по които не са налице заложените като обезпечение ценни книжа и по които е предоставен кредит на юридически лица с цел кредитиране на други юридически лица. В последния случай ще се разкриват и всички кредитополучатели.

Ще се разкриват и сметките и кредитите на партиите, на заемащите висши държавни длъжности, техните семейства и свързани с тях юридически лица, както и консултантски договори, договори за наем и други договори на тези лица с банката. Сведения за договорите ще се разкриват за периода от получаването на лиценз за банкова дейност до влизането в сила на решението за производство по несъстоятелност.

С поправки в преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за банковата несъстоятелност, като се разрешава на временните синдици, синдиците, членовете на управителния съвет на Фонда достъп до данните в платежната система за брутен сетълмент в реално време. Достъпът ще се разрешава от съда по несъстоятелността по искане на Фонда или на временния синдик.

На брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че подкрепата си за законопроекта са дали всички партии, съобщава Dnes.bg.

Тя допълни, че се обсъждат две фирми, които да разследват трансакциите от КТБ, но не се ангажира коя от тях ще бъде избрана да направи проверката.

* Допълнено с коментар на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която председателстваше временната комисия за КТБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
fallback