IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ и министърът на финансите ще могат да искат падане на банковата тайна*

Синдиците на банка в несъстоятелност ще могат да получат достъп до данните в платежната система за брутен сетълмент в реално време със съдебно решение

11:09 | 04.06.15 г. 3
ФГВБ и министърът на финансите ще могат да искат падане на банковата тайна*

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и министърът на финансите ще могат да искат да отпадне банковата тайна за клиентите на банка, обявена в несъстоятелност. Това е записано в предложенията за промени в Закона за кредитните институции, подготвени от специалната временна комисия, която разследваше случая Корпоративна търговска банка.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Синдиците на банка в производство по несъстоятелност се предвижда да оповестяват публично данни за сметките на физически и юридически лица, които са получили привилегировани лихвени условия, ако същите лица са извършили разпоредителни сделки след поставянето на банката под специален надзор.

Сметките ще се разкриват за период от две години преди датата на неплатежоспособността, предлагат депутатите от временната комисия. Банковата тайна се предлага да пада и в случаите, в които лицата са съобщили за прехвърляне на вземането или са поискали прихващане.

Предлага се също така да се обвяват и договорите, по които не са учредени обезпечения, по които не са налице заложените като обезпечение ценни книжа и по които е предоставен кредит на юридически лица с цел кредитиране на други юридически лица. В последния случай ще се разкриват и всички кредитополучатели.

Ще се разкриват и сметките и кредитите на партиите, на заемащите висши държавни длъжности, техните семейства и свързани с тях юридически лица, както и консултантски договори, договори за наем и други договори на тези лица с банката. Сведения за договорите ще се разкриват за периода от получаването на лиценз за банкова дейност до влизането в сила на решението за производство по несъстоятелност.

С поправки в преходните и заключителни разпоредби се променя и Законът за банковата несъстоятелност, като се разрешава на временните синдици, синдиците, членовете на управителния съвет на Фонда достъп до данните в платежната система за брутен сетълмент в реално време. Достъпът ще се разрешава от съда по несъстоятелността по искане на Фонда или на временния синдик.

На брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че подкрепата си за законопроекта са дали всички партии, съобщава Dnes.bg.

Тя допълни, че се обсъждат две фирми, които да разследват трансакциите от КТБ, но не се ангажира коя от тях ще бъде избрана да направи проверката.

* Допълнено с коментар на Десислава Атанасова от ГЕРБ, която председателстваше временната комисия за КТБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Фалита на КТБ е организиран и планиран като се използват пропуските в законите и ''вратичките'' Става въпрос за умишлени действия но много трудно се доказва а и с нашият съд ..............Казано просто държавата(данъкоплатците) ще плащат милиарди и 16 млрд.лв. дълг но няма да стигнат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Същият сценарий беше 1996год. необезпечени кредити 352млрд.лв.(40% от БВП) - http://frognews.bg/news_22026/Bankov_oktopod_skrit_v_sekretniia_doklad_Dobrev/ Сега е в умален мащаб и ако 40% от кредитите на КТБ са необезпечени значи става въпрос за финансова пирамида и нищо не може да направи държавата защото раздаването на необезпечени кредити не е криминализирано Според мен става въпрос за добре планирани умишлени действия с цел всичко да се прехвърли върху данъкоплатците МНОГО ХИТРО ИЗМИСЛЕНО КАТО В САЩ - ''...шефа на БНБ Иван Искров, който препоръча на посланик Джон Байърли да гледа филма Inside job.'' - https://bivol.bg/gnili-yabulki-bis.html 10-14 милиарда лева може да струва на държавата(данъкоплатците) фалита на КТБ - http://darikfinance.bg/***/115143/%C1%FA%EB%E3%E0%F0%E8%FF+%EC%EE%E6%E5+%E4%E0+%EF%EB%E0%F2%E8+%EC%E8%EB%E8%E0%F0%E4%E8+%E7%E0+%E0%F4%E5%F0%E0%F2%E0+%CA%D2%C1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Нас ни интересува необезпечените кредити за да се види дали банката е финансова пирамида и професора каза ,че няма проблем да се изкарат досиетата - http://darikfinance.bg/***/114899#commentsПроблема е ,че досиета за 3,5 млрд.лв. ги няма но ще изчакам да видя накрая какво ще кажат Има едни данни за кредитите - http://***.capital.bg/biznes/finansi/2014/07/24/2349697_buntut_na_leitenantite_na_cvetan_vasilev/ с таблица на която се вижда ,че и жената на Цв.Василев е взимала кредити ''Най-интересната част са тези 88 кредита за 3,5 млрд. лв., които си мислят, че сега ще ги купят на безценица, защото одиторите услужливо са ги оценили на 200 млн. лева. При тях е използван моделът на special purposе vehicles, компании със специално предназначение'' - http://***.clubz.bg/10278-emil_hyrsev_dyrjavata_gubi_10_mlrd_lv_ot_zatvarqneto_na_ktb
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още