fallback

Бюджетът на схемата за застраховане на агропродукция бе увеличен до 1,7 млн. лв.

Решението на ДФЗ е взето заради големия интерес към държавната помощ за съфинансиране на застрахователни премии

11:02 | 24.06.15 г.

За 2015 г. бюджетът по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на агропродукция става 1,7 млн. лв., след като с решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ този бюджет бе увеличен със 700 хил. лева.

Целта на помощта е да се насърчат малки и средни предприятия, стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, за доброволно застраховане на агропродукция срещу неблагоприятно климатично събитие, което може да бъде приравнено на природно бедствие и други неблагоприятни климатични събития.

Чрез помощта се компенсират частично разходите за сключване на застрахователна полица. Максималният размер на подпомагането за един фермер е до 65% от стойността на застрахователната премия, съобщи Фондът.

От ДФЗ припомнят, че срокът за кандидатстване беше от 30 март 2015 г. до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2015 г. Размерът на държавната помощ към 8 юни 2015 г. надхвърли одобрения по схемата ресурс от 1 млн. лева, затова приемът на заявления беше преустановен. Общият бюджет по схемата за застраховане на селскостопанска продукция за целия период на действие (2015-2020 г.) е 21 млн. лв.

С друго свое решение ДФЗ отпусна 135 хил. лева по схемата „Помощ за участие в изложения” за 2015 г. Средствата ще бъдат разпределени между четири организации. Асоциацията на коневъдите в България ще получи 50 хил. лева, Асоциацията за развъждане на Черношарена порода – 40 хил. лева, Българската асоциация на малинопроизводителите – 15 хил. лева и Националният съюз на градинарите – 30 хил. лева. Фондът ще финансира до 100% от разходите на четирите организации за участие в изложения. Крайният срок за подпомагане е 31 декември 2015 г.

Освен това ДФЗ реши от 1 до 10 юли 2015 г. да продължи приемът по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. Общият бюджет по схемата е 4 млн. лева. Средствата се предоставят на два транша.

Помощта е насочена към животновъди, регистрирани като земеделски стопани.  Документи за кандидатстване се подават в областните дирекции на ДФЗ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от средствата е до 30 юли 2015 г. Кандидатстването за финансиране на втори транш трябва да бъде до 31 август, а изплащането му – до 25 септември 2015 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 06.09.22 г.
fallback