fallback

Искров: БНБ бе очернена за отвличане на вниманието

Политически интриги са осуетили план за спасяване на КТБ, твърди управителят на централната банка

10:24 | 04.07.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„БНБ бе очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобиваха активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката“, заяви управителят на БНБ Иван Искров в интервю за "24 часа".

По думите му през 2008-2009 г. големи финансови играчи се опитаха да разклатят валутния борд. Според него политически интриги са осуетили план за спасяване на КТБ. „А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея“, смята гуверньорът. Такъв план бил приложен успешно в други държави. 

И преди няколко седмици в интервю за БНТ Искров подчерта, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е можело да бъде спасена и припомни, че централната банка се е опитала да го направи, но не е получила политическа подкрепа за това.

„Ако вече бяхме в единния европейски надзор, без да сме в еврозоната, можехме ли да сме спокойни, че нито един лев на български вложители в гръцки банки нямаше днес да е блокиран“, пита той.

Искров прави и самооценка на банковата система. „Ръстът на спестяванията в нашите банки е най-ценния положителен вот за двата ми мандата в централната банка“, оценява Искров и преброява, че е работил с 5 парламента, двама президенти и 7 премиери, и то "ако не броим г-н Борисов два пъти".

Искров съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и и велики тайни за шантаж. Нямам нищо лично против него, напротив - желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги

Същевременно Искров отрече, че ще започне работа в Европейската централна банка. „Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина, така и за тук“, добавя още гуверньорът в оставка.

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:57 | 13.09.22 г.
fallback