IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: КТБ можеше да бъде спасена

Със законовите промени за преструктуриране на банки БНБ няма да се налага да разчита на политическа подкрепа, коментира гуверньорът на БНБ

19:50 | 23.06.15 г. 14
Искров: КТБ можеше да бъде спасена

Новият законов регламент за преструктуриране на банките ще даде на Българската народна банка (БНБ) инструментариума, с който в бъдеще да може да реагира и да предприема действия без да е необходимо да търси подкрепа от политиците.

Това коментира управителят на Централната банка Иван Искров пред БНТ.

Днес Искров обяви, че подава оставка на 10 юли. Той изпрати писмо до Народното събрание, в което призова депутатите да изберат наследника му и той да встъпи в длъжност още от 10 юли.

Той подчерта, че Корпоративна търговска банка (КТБ) е можело да бъде спасена и припомни, че централната банка се е опитала да го направи, но не е получила политическа подкрепа за това.

“Вършил съм си работата по един законен начин, опитахме се заедно с Европейската комисия (ЕК) да преструктурираме банката, за жалост не получихме политическа подкрепа. Както казах и пред Народното събрание - политиците са на ход, но този ход не беше направен”, коментира той.

Гуверньорът показа и документ за КТБ, който е бил обсъждан при президента и призна, че действително се е обсъждало въвеждането на т.нар. "банкова ваканция". По думите му обаче това е било опит "да се бутне държавата", а ако президентът реши да публикува стенограмата от разговорите, ще се види кои политици какви позиции са защитавали.

Според него с приемането на законовите промени, които ще позволят отпадането на банковата тайна за лицата с преференциални условия в КТБ, ще се докаже “колко права е била централната банка”.Той посочи, че заради законовите постановки е нямало как да оповести фирми и действащи лица от докладите на одиторите.

Гуверньорът на централната банка подчерта, че отчетите на банката не са показвали реалното и състояние и допълни, че “това е много важно, когато се говори за вина”.

Според него членовете на управителния съвет са били шокирани, когато одиторите са приключили своята работа. Той посочи, че никога за двата му мандата начело на БНБ не му е докладван докладван проблем, а банката е била с едни от най-добрите показатели.

“Моделът КТБ възникна през много години, през много парламенти и правителства, и Иван Искров и централната банка не са виновните за това”, коментира той. Според него е трудно да се отговори доколко БНБ е “проспала” случая, защото “вината за всяка банка трябва да се търси в нейните мениджъри”, но призна, че и “разбира се, възможно е да има и пропуски”. Той призова да се изчакат резултатите от разследването, за да се види дали управлението на банковия надзор има вина за ситуацията с КТБ.

Иван Искров призова политиците “да стигнат докрай, да не се подвеждат от заплахи, да доведат докрай процеса на изясняване на истината за КТБ”, така че възможно повече средства да бъдат събрани в полза на депозантите.

Що се отнася до гръцката криза, Иван Искров отново успокои, че банковата система е стабилна. Той призова медиите да не се доверяват на информациите, които се публикуват в Интернет, защото “има много продавачи на страх”.

По думите му БНБ е провела многократни срещи и разговори с ЕЦБ и банките-майки в Гърция и “няма нито една банка, която да има и един лев в гръцката банкова система и гръцки дълг”.

Искров обясни, че гръцките банки в България оперират съгласно българското законодателство и никой няма право да се разполага с тях, включително и гръцката централна банка.

Той посочи, че от икономическа гледна точка не сме имунизирани от гръцката криза, но тя може да създаде предпоставки за по-добро развитие на страната и да се стигне до прехвърлянето на още повече фирми от Гърция към България.

Според Искров най-тежките години за българския банков сектор са били 2008 и 2009 г. Той пожела на наследника си да продължи да надгражда постигнатото дотук и посочи, че не желае да се занимава с политика, а най-вероятно ще се върне в банковия сектор.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 17 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Какъв банков инструментариум, какви политици -тези хора си ги източили с финансово-електронна заработка, не без участието на вътрешни служители на банката, и понеже с ИКТ се занимават навсякъде само шуробаджанаци, фолк-певици и *** и бивши доносници с/у мъжете си от бившата ДС -резултатите ще са такива.Трябва да се изнамерят всички сметки-кукли откривани в други страни непосредствено преди и през въпросния период (и впоследствие закрити като такива), както и всички борсови спекулации с чейндж и суап и високочестотна търговия и високорискови 'инвестиции' - обаче за целта ще трябват годни кибер-доказателства, за каквито никога не са чували естествено, защото с ИКТ се занимават ИКТ-тотално неграмотни лица и разни още по-неграмотни пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Май далеч по-лесно и по-евтино (за данъкоплатците) беше просто да не се бута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Май далеч по-лесно и по-евтино (за данъкоплатците) беше просто да не се бута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
zap
преди 8 години
... Според него с приемането на законовите промени .. ще се докаже колко права е била централната банка ...Вероятно гувеньора визира прес-съобщението си от 17 юни м.г. :http://***.bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140617_BGБНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 2
gabarduk
преди 8 години
"Що се отнася до гръцката криза, Иван Искров отново успокои, че банковата система е стабилна. "Мухаха , също каза и че КТБ е стабилна и няма да фалира.Току що се притесних
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 6
karadjata
преди 8 години
можело да бъде спасена КТБ???? а не можеше ли да не се допуска да се източва с години съвсем нарочно както се оказа???? къде беше БНБ и Искров през тези години????? и как да спасиш 98% лош кредитен портфейл??? то да бяха 10-15% да спасяваш, а то нищо не останало. при 98% откраднат капитал за какво спасение става въпрос???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Можеше Искров, обаче ако ти не се беше продал на мафията ДПС и ако Доган не беше толкова алчен. Само тогава можеше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Оп, грешка в коментар 5 - сенч. банкиране е 60-100 трилиона а дериватите са 600-1000 трилиона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
На Доминик Строс-Кан(шеф на МВФ) му спретнаха изнасилване за централна банка на централните банки в света по подобие на ФЕД http://***.zora-news.com/index.php?option=com_content&view=article&id=5720%3A2014-07-22-10-06-40&catid=512%3Abroi-29-2014&Itemid=126ЕK за първи път посочи открито Банките като първопричина и разпространител на криза - http://***.draftis.com/***/ek-za-purvi-put-posochi-otkrito-bankite-kato-purvoprichina-i-razprostranitel-na-kriza.htmlСенч.банкиране е 600 - 1000 трилиона $Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за държ.банки - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm А за тези които ще кажат ,че с държ.монетарна банка държавата може да си печата безразборно ще кажа само ,че се прави като САЩ - държ.дълг не може да превишава БВПНещата са много изпуснати но може да се оправят ако се вземат правилните мерки - данък върху лихвите така ,че печалбата да е все едно лихвата е 0,1% и т.н. коментар 4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Правенето на фондове за спасяване на банки е глупост Правилните мерки са 33% капиталова адекватност защото БАЗЕЛ - 3 е недостатъчно и наказателна отговорност за необезпечени кредити плюс разделяне на търговското и инвестиционно банкиране както 1933год. и т.н.обяснил съм какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685Справянето с финансовата катастрофа не е просто защото пирамидите са много тоест пенсионните фондове държат много акции на фирми и ДЦК ,и т.н.СТРАШНО Е но може да се оправи ако се синхронизират нещата на ниво Г-20 ,ООН - казано кратко ''Пари без лихва и инфлация'' проф. Маргарет Кенеди - http://***.book.store.bg/p65592/lihvata-rak-na-obshtestvoto-margaret-kenedi.htmlПапата беше свален за подържането на идеята за централна банка http://infobalkani.wordpress.com/2013/03/31/йезуитската-пролет-превзе-ватика/под статията съм дал адрес за Доминик Строс Кан защо му спретнаха изнасилване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още