IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И общините са против допълнителен данък върху доходите

Този подход не децентрализира общинските бюджети, твърди Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините

11:22 | 17.09.15 г. 1
И общините са против допълнителен данък върху доходите

Основното, което търсят общините, е децентрализация, а това, което предложи финансовото министерство за допълнителен общински данък, не е децентрализация на общинските бюджети, а допълнителна тежест за гражданите. Това каза пред Bulgaria On Air Емил Савов, заместник-изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов общините да имат право да налагат допълнително до 2% данък над този за общ доход няма да види бял свят, стана ясно вчера.

Той посочи, че във вида, в който е предложена промяната, сдружението е против. И обясни, че ако има подобна общинска ставка, то общините трябва да имат правомощия да я определят и да бъде в рамките на сегашния налог от 10 на сто. По думите на Савов сдружението има предложение от 1% до 3% от плоския данък да отива в общините, но досега то не е разгледано и дискутирано с МФ.

Според Пламен Донев, експерт по данъчна политика, самият факт, че предложението за допълнителен данък върху доходите беше оттеглено, доказва неговата несъстоятелност.

Според него това предложение е сгрешено поради много причини и може да се разкритикува на различни нива. Чисто икономически, то представлява допълнителна данъчна тежест за гражданите, което поставя под въпрос и концепцията на плоския данък, казва експертът. По думите му правилният подход е от сега събираната сума за данък доход да бъдат заделяни средства за общините по някаква методика, но в рамките на сега съществуващото данъчно облагане.

Има и чисто технически проблеми, каза Донев и посочи приетата база по постоянен адрес. Има опасност от преселение на хората там, където са по-ниски общинските ставки. Може да се окаже, че хората в по-слабо развитите в икономическо отношение общини ще плащат по-високи ставки, за да се закърпи бюджетът, тоест ефектът е обратен на това, което се цели, обясни Донев.

Експертът вижда проблем и в това, че МФ не е обсъдило идеите на концептуално ниво и в крайна сметка работата се оказва излишна. Той посочи, че това е несериозна стъпка от страна на Министерството на финансите на фона на други адекватни мерки на ведомството. Според него става дума за липса на експертност и добър подход.

Още от разговора и други видео материали вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
да идва турско 4е да ни намалеят данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още