IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началникът на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е подала молба за напускане

Името ѝ нашумя, след като стана ясно, че е разрешила на квесторите в КТБ да променят условията по договорите на около 1000 депозанти

19:06 | 30.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Началникът на банковия надзор в БНБ Нели Кордовска е подала молба за напускане

Главният директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) Нели Кордовска е подала молба за напускане, считано от 1 октомври 2015 г.

Молбата е била приета, съобщи днес пресцентърът на БНБ.

От ведомството уточняват също, че е започнала процедура за избор на заместник на Кордовска като заместник-председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. 

Името на Кордовска нашумя покрай скандалите с обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка, след като стана ясно, че тя е разрешила на квесторите от името на Фонда за гарантиране на влоговете (където тя бе представител на БНБ) да променят условията по договорите на около 1000 депозанти в КТБ, за да може те да получат по 100 хил. евро обезщетения, на каквито не са имали право.

Оказа се също така, че Кордовска е била клиент на финансовата институция и е успяла да изтегли парите си банката един ден преди БНБ да я постави под особен надзор и да разпореди спиране на всички разплащания с клиенти.

Припомняме, че през май премиерът Бойко Борисов обвини квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев, че са променили договори за депозити на над 1 000 клиенти на банката и са ощетили фонда за влоговете с около 100 млн. лева. В резултат двамата поискаха експертна оценка на действията им.

Квесторите на банката с отнет лиценз се оправдаха, че са изпълнявали указания на надзорните органи. Междувременно Прокуратурата започна разследване срещу Лютов и Костадинчев и изиска от Българската народна банка (БНБ) всички указания, които са давани на двамата. Днес главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че очаква да получи всички материали до края на деня.

От БНБ отрекоха да са давали предписания за предоговаряне на влогове. 

Публичната кариера на Нели Кордовска започва през септември 2001 г. по време на 85-тото правителство на България, с мандата на Национално движение „Симеон Втори“. Тя е определена от министъра на финансите Милен Велчев за изпълнителен директор на Банковата консолидационна компания, и остава на тази длъжност и като ликвидатор на търговското дружество, посредством което в България се осъществява приватизацията на банките — до края на 2006 г.  

В управление "Банков надзор" на БНБ Кордовска работи от 1992 година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
Mito Karamitov
преди 8 години
Усеща юе идва времето на следващата баММка и няма повече да и се размине:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още