IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единен електронен регистър за контрол на горивата може да заработи до 2017 г.

Предвижда се общата система да обхваща НАП, Агенция „Митници“, БИМ и ДАМТН

21:22 | 01.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Единен електронен регистър за контрол на горивата може да заработи до 2017 г.

До края на следващата година се очаква да бъде готов единен електронен регистър между Националната агенция за приходите (НАП), Агенция „Митници“, Българския институт по метрология (БИМ) и Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това каза пред журналисти изпълняващият длъжността председател на БИМ Паун Илчев, цитиран от БТА.

Изграждането на регистъра е сред мерките за засилване на контрола върху качеството на горивата и изправността на средствата за измерване. В него ще има пълни данни за всички проверени средствата за измерване.

БИМ контролира само количеството, а за качеството отговаря ДАМТН, напомни Илчев.

Освен това от БИМ разработват специален софтуер, който ще създаде оперативна съвместимост между регистрите на всички ресорно свързани ведомства.

ДАМТН работи по създаването на лаборатория за изпитване и контрол на измервателния софтуер, като целта е да се спре възможността за манипулиране на данните, подавани по електронен път до НАП.

На пресконференция днес в БТА беше представена Секторна стратегия за развитие на метрологичния контрол на средствата за измерване и пътна карта за нейната реализация, както и специализирани практически документи - методики и инструкции.

Стратегията е разработена по проект "Усъвършенстване на прилагането на политики за управление и координация в областта на метрологичния контрол в Българския институт по метрология". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма "Административен капацитет".

Сред новите документи е методика за проверка на везни с автоматично действие, както и процедура за определяне на междупроверовъчен интервал на средствата за измерване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexboy
преди 8 години
И едни пари пак ще се усвоят.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още