IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите настояват догодина да няма повишаване на данъците

От блока искат и продължаване на реформите в 3 ключови сектори - администрация, пенсионна система и енергетика

20:48 | 15.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Реформаторите настояват догодина да няма повишаване на данъците

Реформаторският блок настоява в бюджета за 2016 г. да не бъдат повишавани преките и косвените данъци. Това става ясно от съобщение до медиите от пресцентъра на коалицията след проведена среща на депутати с министъра на финансите Владислав Горанов. 

Припомняме, че преди седмица министърът започна консултациите си за бюджета с парламентарните сили.

От Реформаторския блок са поставили десет теми за постигане на политическо съгласие по бюджета, от които четири са по общата бюджетна философия, заявява зам.-председателят на бюджетната комисия Димитър Танев. Освен него в консултациите участва и съпредседателят на парламентарната група Найден Зеленогорски. 

Реформаторите настояват в бюджета за 2016 г. да се заложи икономически растеж не по-малко от 1,8%, каквато е прогнозата за растежа в Европейския съюз, и да я изпревари. От блока настояват и за фискална стабилност чрез постепенна консолидация и нива на бюджетен дефицит до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Реформаторите сме за запазване нивата на преките и косвени данъци – корпоративен, общ доход и данък добавена стойност (ДДС), посочва още Димитър Танев. Освен тези политики, от Реформаторския блок настояват и за продължаване на реформите в 3 ключови сектори - администрация, пенсионна система и енергетика.

"Увеличаване на приходите чрез ефективно усвояване на средствата от Европа и продължаване на борбата с контрабандата на акцизни стоки е важен приоритет за реформаторите", казва още Танев. Искаме увеличаване на приходите от акцизи - това е изсветляване на икономиката, дори когато са запазени нивата на акцизните ставки. Според него приходите от акцизи за първото шестмесечие на 2015 г. са с около 10% повече спрямо същото време на миналата година, или 171 млн. лева повече, като блокът държи устойчивият ръст да се запази и в бюджет 2016 г.

По отношение на административната реформа да се продължат усилията за намаляване на администрацията във ведомствата, които не са го направили през 2015 година – министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на правосъдието и други, каза Танев. "Споделяме тревогата на министър Горанов, че няколко министерства няма да изпълнят поетия ангажимент за съкращения и затова през 2016 година залагаме в бюджета принцип всички ведомства да изпълнят планираното намаляване на разходите с 10%", добавя Димитър Танев.

По думите му бюджетът трябва да е инструмент за ускоряване на пенсионната реформа и трябва да се спре източването на социалната система през фалшивите инвалидни пенсии, които през 2001 година са били общо 244 милиона лева, а 14 години по-късно вече са 6.5 пъти повече - 1.6 млрд. лева. През 2016 г. следва да се направи прекатегоризация на работниците и служителите от силовите ведомства, целяща да осигури по-добри условия за пенсиониране на полицаите и военните, работещи на терен, а не толкова на служителите с административни функции, каза още Танев.

Реформаторите настояват също за изсветляване на договорите, по които държавата изкупува ток, както и за изпълнения на поетия от министър Теменужка Петкова ангажимент за 10% намаляване на административните разходи в държавната енергетика.

Като приоритетна политика в бюджета за 2016 г. Танев посочи образованието, което по думите му през бюджета означава 10% ръст на средствата спрямо миналата година, или 300 милиона лева допълнително. Това са средствата за увеличаване заплатите на учителите, за училищни автобуси, компютри, ремонт на училища и студентски общежития, физкултурни салони и спортни площадки, обясни още той.

"В Бюджет 2016 година от РБ държим да има планиране и финансово осигуряване на Председателството на ЕС, за да започне достатъчно навреме подготовката, както и да се заложат средства за насърчаване на инвестициите и за постигане на растеж", обяснява след срещата Димитър Танев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Не с Горанов, а с Москов трябва си приказват. Той сега е основният двигател за въвеждане на нови данъци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още