IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Дефицитът трябва да е под 1%

Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина, коментира премиерът

16:17 | 30.10.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Борисов: Дефицитът трябва да е под 1%

Стремежът на българските власти ще е бюджетният дефицит за следващата година да е под 1%, въпреки че сега е заложен дефицит от 2 на сто. Това става ясно от думите на българския премиер Бойко Борисов, който призовава министрите да приемат проектобюджета в предложения от финансовия министър Владислав Горанов вид, като обещава, че "във всички сфери ние ще продължим – с НАП, с "Митници", с МВР, с ДАНС да събираме повече пари".

Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина, коментира Борисов при приемането на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. на днешното извънредно правителствено заседание. Той посочва, че поемането на 2% дефицит е оптималното за момента предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети досега от предишни правителства.

„Имайте предвид финансовата дисциплина – бюджетен дефицит от 2%, от една страна, дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че 1,8 млрд. лева ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%. Предишното го докарахме до 0,45%", казва премиерът, който припомня за „историческата роля“ на Симеон Дянков.

Същевременно Борисов не пропуска да обвини правителството на Пламен Орешарски за финансовото състояние на държавата. "След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим. Но не можем, ако искаме да сме дясноцентристко управление и да имаме тези претенции, да не сваляме дефицита”, посочва премиерът, цитиран от правителствения пресцентър.

„Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж“, обяснява Борисов.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
"...ВЗЕМИ НАПРАВИ МАЛКО РЕФОРМИ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ МВР МО И ДРУГИТЕ МИНИСТЕРСТВА НАМАЛИ БЕЗСМИСЛЕНИТЕ И НЕЕФЕКТИВНИ РАЗХОДИ..."Да, бе, да.ТОЯ разду държавната администрация до пръсване, защото тук вече е основната електорална маса,на държавна ясла. Дори се появи информация за контролирането на техния вот, като получават премии ;от държавната ясла, естествено, като докажат вота си със снимка на бюлетината. Така и купуването на вот се прехвърля на бюджетния гръб. И ТОЯ селски тарикат, въпреки огромното си състояние, и през ум не му минава да постъпи поне веднъж като държавник. Потомствен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Дефицита трябва да е 0% ,и съм обяснил какво да се направи(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments , и Бойко Борисов проумя?! ,че са източени 27 милиарда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Значи след новия проект за дълг от 5.3млрд лв догодина - бива ли такива хубави приказки? И то от бодигарда на Живков, ляв и червен та дрънка. Ама не от ония леви, а от другите - живели само с убийства и кражби... а в днешно време - и от контрабанда и подкупи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 7
lyusien
преди 8 години
С такъв добър човек като Б Б как ще стане това никак не ми е ясно Ако иска да стане трябва да спре да обещава- Даваме 50 милиона за пенсионерите Даваме 250 милиона за покриване загубите на болниците Даваме 20 милиона за някаква нова зала или не знам си какво Даваме за това даваме за онова и току виж дефицита не само не е 1 % но е минал 3 % Трябва да се научи да бъде стиснат като Малката пица от близкото минало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина, коментира премиерът"====Аааа нека не бързаме с такива изказвания! :D "Най важното" ще дойде от Вашингтон или "Лангли"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 3
melon
преди 8 години
Той е прав, ама не е, дефицитът трябва да е 0. А на практика взимат нови заеми...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 13
roli5
преди 8 години
Тук е много прав,бате ви Бойко!Ама левите лежляци и таратутляци пак ще писнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още