fallback

Борисов: Дефицитът трябва да е под 1%

Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина, коментира премиерът

16:17 | 30.10.15 г. 8
Автор - снимка
Създател

Стремежът на българските власти ще е бюджетният дефицит за следващата година да е под 1%, въпреки че сега е заложен дефицит от 2 на сто. Това става ясно от думите на българския премиер Бойко Борисов, който призовава министрите да приемат проектобюджета в предложения от финансовия министър Владислав Горанов вид, като обещава, че "във всички сфери ние ще продължим – с НАП, с "Митници", с МВР, с ДАНС да събираме повече пари".

Най-важното за едно дясноцентристко управление е стриктната фискална дисциплина, коментира Борисов при приемането на проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. на днешното извънредно правителствено заседание. Той посочва, че поемането на 2% дефицит е оптималното за момента предвид необходимостта да се изплащат задължения, поети досега от предишни правителства.

„Имайте предвид финансовата дисциплина – бюджетен дефицит от 2%, от една страна, дори е малък за публиката, но за финансистите това означава, че 1,8 млрд. лева ще похарчим повече от това, което сме произвели. Нашето правителство трябва да се стреми да минем под 1%. Предишното го докарахме до 0,45%", казва премиерът, който припомня за „историческата роля“ на Симеон Дянков.

Същевременно Борисов не пропуска да обвини правителството на Пламен Орешарски за финансовото състояние на държавата. "След това тежко поражение, което нанесоха на държавата за тази година и половина, ние не можем да си ги позволим. Но не можем, ако искаме да сме дясноцентристко управление и да имаме тези претенции, да не сваляме дефицита”, посочва премиерът, цитиран от правителствения пресцентър.

„Аз съм добър, кротък човек, демонстрирам всеки ден разбиране, ама те с нахалството си вече минават границите. Те направиха дълга. Ние сега сме принудени да дадем тези пари, веднъж“, обяснява Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:32 | 13.09.22 г.
fallback