fallback

Емил Хърсев: В бюджета липсват 4 - 5 млрд. лв. от невнесени данъци

Догодина ще продължи депресивното състояние на икономиката, твърди финансистът

10:04 | 09.11.15 г. 25

Сивата икономика в България е над 30% и се преплита с официалната, а ДДС не се събира в пълен размер. Това казва в интервю за вестник „Труд“ финансистът Емил Хърсев. Той смята, че се укрива част от ДДС, включително и върху отчетената икономика.

„Има един доход някъде между 2 и 4 млрд. лв., който не се събира. Навсякъде, където липсва ДДС, вероятно липсват мита и акцизи, защото част от стоките са и акцизни, и вносни. Ако сметнем, че е укрит ДДС и са укрити обороти не само от безакцизните, но и от акцизните стоки, това означава, че българската икономика може да дава над 5 млрд. отгоре при тази структура на данъчните ставки“, изчислява той. 

По повод отчетените от управляващите 100 млн. лв., събрани над очакванията, Емил Хърсев казва, че това е една крачка, но не толкова епохална предвид въпросните над 4 млрд., липсващи в бюджета.  Според него всички системи за контрол ще заработят по-добре, ако има система за проверяване на проверяващите, допълва той.

„Да вземем този спор, който се заражда между Агенция „Митници” и търговците с горива, по-специално легитимната и работеща на светло част от бизнеса. Щом тези, които работят с Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), докладват, че там има проблеми, вероятно е така. За разлика от системите в банковото дело, които минават задължителен одит, там няма такова нещо. Ако имаше одитор, щеше да излезе и да каже, аз извърших преглед на БАЦИС и твърдя, че това не може да се излъже по никакъв начин, или вероятността да се излъже е колкото да гръмне АЕЦ. Очевидно е, че разработката на системата не е завършена и няма одит за нейната надеждност и сигурност“, казва Хърсев.

Той уточнява, че системата работи, само че всеки може да влезе в нея и вероятно да направи изменение. Това е изключително голям проблем, защото съсипва конкуренцията. Особено например в отрасъл като производство и внос на тютюневи изделия, където стоката струва 20% от крайната цена, а останалото са транспортни разходи и данъци.

Онзи, който си спести над половината, той изпреварва всички легитимни играчи. Бандитът получава огромно предимство. Той може да съсипе сектора, предупреждава Емил Хърсев.

Той е съгласен, че тези слабости в БАЦИС ще повлияят на приходите в бюджета. Но казва, че проблемът е решим -  трябва да се подобри организацията и да се премахне възможността информация да се коригира или заличи, без да се оставят следи.

Запитан дали има складове без измервателни уреди, които не се контролират от митниците, той казва: „Очевидно. Всички знаем, че има и предлагане на горива на далеч по-ниски цени от тези, които нормалните производители предлагат. Защо са по-ниски, защото някой не плаща ДДС и акциза. И като краде, естествено, че в склада за контрабандната стока няма да слага измервателни уреди“.

Той допълва, че има контрол от страна на БНБ към регистрираните финансови институции, но никой не контролира бандитите лихвари, които раздават пари на ръка и не са регистрирани никъде.

Догодина ще продължи депресивното състояние на икономиката, прогнозира финансистът. „Не се вижда двигател, не се вижда и ниша, която да ни изведе трайно от депресията. Ръст от порядъка на 2-2,5% годишно все още не е сериозен ръст. Той е индикатор, че поне не затъваме, а стоим на дъното, където сме вече седма година и започваме осмата“, отбелязва той.

По повод очакването на финансовото министерство за ръст на икономиката през 2016 г. от 2,1% на фона на по-песимистичната прогноза на ЕК (1,5%) той казва, че от 1990 г. тече линия на поведение на Запада към страните в преход, която тотално неглижира развитието в тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
fallback