IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: В бюджета липсват 4 - 5 млрд. лв. от невнесени данъци

Догодина ще продължи депресивното състояние на икономиката, твърди финансистът

10:04 | 09.11.15 г. 25
Емил Хърсев: В бюджета липсват 4 - 5 млрд. лв. от невнесени данъци

Сивата икономика в България е над 30% и се преплита с официалната, а ДДС не се събира в пълен размер. Това казва в интервю за вестник „Труд“ финансистът Емил Хърсев. Той смята, че се укрива част от ДДС, включително и върху отчетената икономика.

„Има един доход някъде между 2 и 4 млрд. лв., който не се събира. Навсякъде, където липсва ДДС, вероятно липсват мита и акцизи, защото част от стоките са и акцизни, и вносни. Ако сметнем, че е укрит ДДС и са укрити обороти не само от безакцизните, но и от акцизните стоки, това означава, че българската икономика може да дава над 5 млрд. отгоре при тази структура на данъчните ставки“, изчислява той. 

По повод отчетените от управляващите 100 млн. лв., събрани над очакванията, Емил Хърсев казва, че това е една крачка, но не толкова епохална предвид въпросните над 4 млрд., липсващи в бюджета.  Според него всички системи за контрол ще заработят по-добре, ако има система за проверяване на проверяващите, допълва той.

„Да вземем този спор, който се заражда между Агенция „Митници” и търговците с горива, по-специално легитимната и работеща на светло част от бизнеса. Щом тези, които работят с Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), докладват, че там има проблеми, вероятно е така. За разлика от системите в банковото дело, които минават задължителен одит, там няма такова нещо. Ако имаше одитор, щеше да излезе и да каже, аз извърших преглед на БАЦИС и твърдя, че това не може да се излъже по никакъв начин, или вероятността да се излъже е колкото да гръмне АЕЦ. Очевидно е, че разработката на системата не е завършена и няма одит за нейната надеждност и сигурност“, казва Хърсев.

Той уточнява, че системата работи, само че всеки може да влезе в нея и вероятно да направи изменение. Това е изключително голям проблем, защото съсипва конкуренцията. Особено например в отрасъл като производство и внос на тютюневи изделия, където стоката струва 20% от крайната цена, а останалото са транспортни разходи и данъци.

Онзи, който си спести над половината, той изпреварва всички легитимни играчи. Бандитът получава огромно предимство. Той може да съсипе сектора, предупреждава Емил Хърсев.

Той е съгласен, че тези слабости в БАЦИС ще повлияят на приходите в бюджета. Но казва, че проблемът е решим -  трябва да се подобри организацията и да се премахне възможността информация да се коригира или заличи, без да се оставят следи.

Запитан дали има складове без измервателни уреди, които не се контролират от митниците, той казва: „Очевидно. Всички знаем, че има и предлагане на горива на далеч по-ниски цени от тези, които нормалните производители предлагат. Защо са по-ниски, защото някой не плаща ДДС и акциза. И като краде, естествено, че в склада за контрабандната стока няма да слага измервателни уреди“.

Той допълва, че има контрол от страна на БНБ към регистрираните финансови институции, но никой не контролира бандитите лихвари, които раздават пари на ръка и не са регистрирани никъде.

Догодина ще продължи депресивното състояние на икономиката, прогнозира финансистът. „Не се вижда двигател, не се вижда и ниша, която да ни изведе трайно от депресията. Ръст от порядъка на 2-2,5% годишно все още не е сериозен ръст. Той е индикатор, че поне не затъваме, а стоим на дъното, където сме вече седма година и започваме осмата“, отбелязва той.

По повод очакването на финансовото министерство за ръст на икономиката през 2016 г. от 2,1% на фона на по-песимистичната прогноза на ЕК (1,5%) той казва, че от 1990 г. тече линия на поведение на Запада към страните в преход, която тотално неглижира развитието в тези страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнасяи , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда(и са повече) - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Основан аргумент по принцип е избягването на начисляване на данък върху данък по веригата - но и според мен плюсовете от "данък оборот" са повече . Особено за страните от южната част на Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 8 години
Нека някой ми посочи обоснован аргумент против замяната на ДДС с Данък върху оборота. Нека да знае, че съм навътре с ДДС още от 01-04-1994 година...и също така, че още първия месец/април-1994/ бяхме на възстановяване 100 000 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 8 години
"неправомерно приспаднатия" - е те там отичат много по големи суми от цитираните от Херсев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
А, и забравих да добавя - масовото минаване от "светло" на "тъмно", оти никой не сака да дава парички просто за крадене.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
Един регистриран търговец по ДДС няма абсолютно никакъв контрол върху данъчния си кредит . Единствено което му остава е да се надява че ще изтекат 5 г. и през това време няма да дойде леля ви Ленче от НАП и да го думне с произволна сума по лично усмотрение на шефа . Те затова и ората си регистрират фирми през 2-3 години . ДДС е не работещ данък наказващ работещите на светло . Реално той е работещ само при монополни организации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Таз` работа с депресията в икономиката..., е малко като с компресията в цилиндъра и как я изтърваха.... :), но все пак има място за аналогия. Всичките данъци си ги смятат/наш`те икономИСТИ/ като част от прогнозните приходи. /компресия дето да дохожда от даден обем/. Да ама..нъцки. Всяка година приходите в бюджета си падат, щото просто нема `ора от които да дойдат, че и намаляват даже. Пък болни и старци и болни старци има бол! С`я с винетки-минетки, рязане на разходи по ведомства , уикенд данъци и разни други безсмислици се надат да докарват пооооне предходните приходи. Дет` са вика да закърпят. Щот` не е само ДДСто Нови инвеститори дето да осигуряват на реални заплати също липсват от известно време.... `Де отиде и онзи милиард от Чл.100 на бюджета за 2015г също мълчат... та работата е посъдрана малце, и след всите "победи" да не стане ... сабя на кръст или к*р в г*з....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ама ще стане обратното-ще се образуват няколко големи прекупвача, достатъчно силни, че да диктуват правилата и ще се направят един картел и после ще направят прага за влизане в нишата много висок. За сравнение-пазарът на интернет. Докато бяха 49028047239847 доставчика имахме един от най-добрите в света. От как пазара взе да се консолидира тъпчем на едно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
cokrat1
преди 8 години
Някои ще се наеме ли да отговори на въпроса ...Колко милиарда е неправомерно приспаднатия Данъчен кредит на година. Не, възстановения ефективно...а, неправомерно приспаднатия!!! Грамотните знаят за какво пиша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 8 години
Сега - продавам нещо за 120 лева с ДДС. При ДОборот от 10-11%, ще го продавам за 110-111 лева. Къде е грешката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още