IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Несериозно е твърдението за замразяване на социалните разходи догодина

Ако ГЕРБ прекалят, АБВ може да се оттегли от управлението, обяви министърът

10:18 | 03.12.15 г. 1
Калфин: Несериозно е твърдението за замразяване на социалните разходи догодина

Твърдението за замразяване на социалните разходи е несериозно и не е вярно. Напротив социалните разходи са очевиден приоритет. Това обяви в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по повод приетия вчера от парламента бюджет за 2016 година и критиките на опозицията.

400 млн. лв. са парите за социалната сфера. Увеличението ще се усети най-вече при пенсионерите и политиката за децата, уточни той.

По думите му Бюджет 2016 е бюджет в рамките на възможното. Към социалните разходи ще се добавят и 300 млн. лв. европейски средства. 

На въпрос от зрителите защо все още има таван на пенсиите, той обясни, че има ограничение на входа и на изхода на пенсионната система – минимален осигурителен доход и таван на плащанията. Той напомни, че по закон таванът трябва да отпадне през 2018 г.

Коледните добавки не са за всички пенсионери, защото парите за тях са 51 млн. лв. и ако се разпределят между всички възрастни, те ще получат по 10-15 лв., каза министърът. Около 1,2 милиона души ще получат добавки тази Коледа.

Относно замразяването на парите за отглеждане на дете през втората година от майчинството на 340 лв., той обяви, че тази сума е равна на минималната работна заплата без данъците и осигуровките. Догодина минималната заплата ще стане 420 лв. Обвързването на който и да е доход с минималната заплата обрича това тя да не расте повече, поясни министърът.

Той уточни, че АБВ се е изнервила вчера от разместванията, които са правили по бюджета депутатите от ГЕРБ на принципа „ще правим каквото си искаме”, и обяви, че АБВ би излязла от управлението, ако ГЕРБ прекалят с такова поведение.

Обвинението на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов към АБВ за политическа проституция, Калфин коментира така: „Изказването говори за нивото му. Политическа проституция може де има навсякъде, но не и при нас”.

Ивайло Калфин коментира и проблема със сигурността в Европа като бивш външен министър (в правителството „Станишев” 2005-2009). По думите му в България мерките за сигурност няма да се променят радикално, но вниманието трябва да се увеличи, защото няма застраховани държави.

Относно напрежението между Русия и Турция, той е на мнение, че Турция е свръхреагирала в тази ситуация. Калфин е категоричен, че никой няма интерес от конфликт между Русия и НАТО.

Вицепремиерът коментира още, че Русия всъщност атакува „хранителната верига” на „Ислямска държава”. По думите му е задължително САЩ, Русия и Европа да се обединят в борбата срещу ИДИЛ, защото групировката е най-голямата заплаха в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още