IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Радев: Глупаво е да се търси решение на сериозни проблеми с увеличени данъци

Реформата в администрацията ще донесе повече приходи в хазната, смята бившият финансов министър

11:17 | 07.12.15 г. 1
М. Радев: Глупаво е да се търси решение на сериозни проблеми с увеличени данъци

Въвеждането на екзотични данъци, с които да бъдат решавани сериозни проблеми, е глупаво, смята бившият финансов министър Муравей Радев. Той разкритикува идеята за облагане на собствениците на автомобили, влизащи в София, или придобилия в публичното пространство известност „Данък Перник“, както и данъците „Градина“ и „Вредни храни“.

„Това е съдбата на всички големи градове и столици в света. Хората работят там и се връщат“, допълни той пред bTV. 

Според него увеличаването на данъците и таксите ще има обратен ефект – приходите в бюджета ще намалеят, защото не е ясно как ще се отрази на цялостната система. От друга страна, българската данъчна система е една от най-добрите в света – данъчното ни законодателство обединява всички позитиви от действащите данъчни системи в света, коментира бившият финансов министър.

Радев беше категоричен, че повече приходи в бюджета могат да дойдат от намаляване на администрацията, която е много „бюрократизирана и до голяма степен корумпирана“.

Той посочи, че правителството не е изпълнило намеренията си да съкрати разходите за заплати във ведомствата с 10% и в края на годината няколко големи министерства са останали без пари за заплати.

„Нашите пари, потъвайки в тези нереформирани системи, се загубват“, каза още той и допълни, че изтичането на публичните средства се прекратява с реформи.

Бившият финансов министър обясни още, че не бюджетът прави обществото по-богато или не. Бюджетът всъщност финансира дейностите, нужни на хората, а ролята на държавата е ефективно да разходва събраните средства в хазната.

При липсата на реформи парите не са изразходват ефективно, категоричен беше още Радев и допълни, че високата политическа цена спира управляващите да направят нужните промени. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
"...Той разкритикува идеята за облагане на собствениците на автомобили, влизащи в София..."Хората в ЕС направиха възможно СВОБОДНОТО движение на хора и капитали между отделни страни, хелуинковците ще въвеждат крепостничество и ограничение за движение ВЪТРЕ в страната. Ами да въведат отново жителството. Тъпичко е и не би издържало в един международен съд, да речем в Страсбург. Ама това е нивото на т.н. "елит", съставен предимно от келипирджии и престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още