fallback

Има ли опасност държавите от ЕС да спрат да приемат български пациенти?

НЗОК е задлъжняла към западноевропейски здравни фондове, в бюджета за разплащане с тях са заложени само 60 млн. лева

11:19 | 09.12.15 г. 3

За опасност държавите от Европейския съюз (ЕС) да спрат да приемат български пациенти, за които плаща Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) алармира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Германците са поискали вече спешна среща с България, на която да се обсъдят наши задължения към техни фондове, съобщи Хасърджиев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че в бюджета за следващата година са заложени 60 млн. лева, за да се изплатят стари задължения към западноевропейски здравни фондове. Необходимата сума обаче е 135 млн. лева.

„По-големият проблем е, че западните държави ще спрат да приемат български граждани за лечение, което ще е нарушение на европейското законодателство. Това се дължи на неплатени суми от 2013 г., а според силата на европейските документи гратисният период е 18 месеца", коментира д-р Хасърджиев.

Абсолютно всеки гражданин може да получи лечение при спешен случай на територията на ЕС за сметката на държавата, от която е, отбеляза д-р Хасърджиев. Много държави плащат пълния пакет за лечение на гражданите си, отбеляза той.

Ако у нас се стимулира лечебният туризъм, подобно на Турция, може да се попълнят много дупки в здравеопазването, подчерта експертът. По думите това е доходоносен бизнес, но държавата трябва да се намеси и да се промотират условията за лечение, както и да се гарантира неговото качество.

Почти всички областни комисии са приключили работа по Националната здравна карта и предстои разглеждането й, съобщи още д-р Хасърджиев. Той изрази надежда тя да бъде приета до края на 2015 г. Потребностите за здравеопазване в различните области на страната се променят постоянно, отбеляза той. По думите му Националната здравна карта отразява от какво има нужда обществото в момента. "Всяка година се увеличава броят на болниците - това не е лошо, ако се затварят старите. Но това не се прави, а се увеличава разходът на НЗОК за болници", коментира още д-р Хасърджиев. Националната здравна карта трябва "да показва нуждите" и НЗОК да направи така, че здравните заведения да се конкурират помежду си, отбеляза той. "Нужно е да си оправим болниците, качеството, стандартите и знанията на лекарите, така че да задържим гражданите си у нас", подчерта д-р Хасърджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:32 | 14.09.22 г.
fallback