fallback

Синдиците на КТБ публикуваха списък на лицата с цесии и прихващания

Документът е предоставен на Фонда за гарантиране на влоговете в банките

17:40 | 06.01.16 г. 11
Автор - снимка
Създател

Синдиците на обявената в несъстоятелност „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ) са предоставили на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) списък на физическите и юридическите лица, които са съобщили за прехвърляне на вземането си или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор. Това се съобщава на сайта на ФГВБ. 

Списъкът с описани на 32 страници операции е публикуван тук.

Няколко цесии за над 128 млн. лева е извършила Българската телекомуникационна компания (БТК), показват данните относно юридическите лица, извършили прехвърляния на вземания след поставянето на КТБ под особен надзор (20 юни 2014 г.). С тази сума компанията е едно от юридическите лица с най-големи суми, с които е направена цесия.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) пък е извършила няколко прехвърляния на вземания на обща стойност от малко над 102 млн. лева, е видно още от публикувания списък.

Цесии за 42 млн. евро са записани и срещу името на компанията на собственика на КТБ Цветан Василев  - "Бромак".

Е.Миролио ЕАД има три цесии за 32 млн. евро.

В списъка с юридическите лица личат още държавните Български енергиен холдинг (БЕХ) с две цесии за 21 млн. лева и 4,2 млн. евро и "Булгаргаз" с цесия за 12,3 млн. лева. 

Две прихващания на обща стойност от 21,5 млн. лева пък е извършило друго държавно енергийно предприятие - ТЕЦ Марица Изток 2.

Опит да възстанови средствата си в банката чрез прихващане е направил и Холдинг БДЖ. След като банката е поставена под особен надзор, от дружеството са извършили две прихващания - за 660 хил. евро и за 2,6 млн. лева.

Сред физическите лица правят впечатление имената на бизнесмена Александър Сталийски с две цесии за над 23 млн. лв., продуцента Виолета Сечкова с две цесии за 11,5 млн. лв., съпругата и дъщерята на бившия премиер Иван Костов – с две цесии общо за 260 хил. лв., бившия финансов министър Милен Велчев с две цесии за 24 725 евро и 36 351 лева.

В списъка са още бившият здравен министър Божидар Финков с три цесии за 426 хил. лв., бизнесменът Дилян Дорон с цесия за 298 хил. лв., синият политик Евгений Бакърджиев с две цесии за 40 000 лв. и 125 300 евро, продуцентът Евтим Милошев с цесия за 630 526 лв.

Бизнесменът Едоардо Миролио е записан с три цесии за общо 15,9 млн. лв.

Финансистът Стоян Александров е включен в списъка с две цесии за 260 000 евро и 700 000 лв. Издателят Петьо Блъсков е записан с прихващане за 500 882 долара.

Министърът на културата Вежди Рашидов има две цесии - за 661 123 лв. и за 950 хил. евро.

Списъкът е изготвен в съответствие със Закона за кредитните институции (ЗКИ), според който в 6-месечен срок от вписване в Търговския регистър на решението по Закона за банковата несъстоятелност синдикът на банка в производство по несъстоятелност оповестява лицата, съобщили за прехвърляне на вземането си или за прихващане.

В съобщението се уточнява, че документът е предоставен на Фонда в посочения от закона срок. 

От 4 декември 2014 г. до 5 януари 2016  г. 110 595 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на над 3,666 млрд. лв., информира още Фондът.

Припомняме, че синдиците на КТБ са вече трима. Това стана, след като Управителният съвет на ФГВБ освободи Росен Ангелчев по негова молба и от 13 ноември назначи Ангел Донов и Кристи Маринова, които да работят съвместно с Лазар Илиев.

Тримата синдици отчетоха в края на миналата година, че за периода 21-23 декември са събрали 6,7 млн. лв. след предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката преди празниците.  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
fallback