IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдиците върнаха 156 хил. лв. на КТБ в първата седмица на ноември

Росен Ангелчев и Лазар Илиев чакат отговорите на Alix Partners относно доклада за дейността на фирмата

10:10 | 08.11.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

155 939,90 лв. събраха синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ) от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката през отминалата седмица. Това става ясно от седмичния отчет на Росен Ангелчев и Лазар Илиев за периода 30 октомври-6 ноември, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

137 281,44 лв. са от юридически лица по дължими от тях кредити, 12 196,52 лв. - от физически лица, а 6 461,94 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“. Отново в отчета няма разбивка на постъпленията по вида на валутата.

През седмицата синдиците на изпадналия в несъстоятелност кредитор публикуваха два списъка на привилегировани вложители. В единия с обем 6 страници са тези, сключили цесии след поставянето на КТБ под специален надзор, а в другия с обем 25 страници са всички, които са получили привилегировани лихвени условия за период от 2 години преди преди датата на неплатежоспособността. Датата е 20 юни 2014 г., която е и датата, на която Българска народна банка постави КТБ под специален надзор.

Във втория списък обаче попадат физически и юридически лица, които към момента на затварянето на банката са били нейни вложители или са държали суми, различни от посочените. Списъците са факт и са достъпни на сайта на ФГВБ, след като през пролетта бяха приети промени в Закона за кредитните институции, позволяващи разкриването на информация за привилегированите депозанти на банка в несъстоятелност.

В последния си седмичен отчет Илиев и Ангелчев посочват, че очакват отговорите на Alix Partners, международната компания, която през юни бе наета да извърши действия по проследяване и връщане на активи на КТБ, свързани с нейния доклад за дейността.

Документът бе предаден в суров вид в края на септември, а през седмицата от изказване на финансовия министър Владислав Горанов след запитване, отправено от Мартин Димитров от Реформаторския блок, стана ясно, че докладът е конфиденциален и към момента остава тайна за обществото.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Харчат по 2 милиона, "събират" по 100 хилки. А разпродават на безценица активи за много милиони. Къде е Киро, на кирия. А поредният "таен" доклад на Alix Partners показва, че НЯМА изнесени пари в чужбина. Каквото се крадне, ще се крадне тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
Ашконсул, машала, аферим. То фонд работна заплата на банката е по-голям за този период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още