IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на Alix Partners за КТБ е конфиденциален

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата, на която да се структурира информация и да стане публична

12:21 | 06.11.15 г. 25
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Докладът на международната фирма Alix Partners, разследваща паричните потоци на КТБ, е готов и е предаден в срок в края на септември на синдиците на КТБ, но има клауза за конфиденциалност и остава тайна за обществото към момента. Това стана ясно от изказването на министъра на финансите Владислав Горанов пред депутатите в рамките на днешния парламентарен контрол.

Горанов заяви, че не разполага с доклада, защото не е окончателно финализиран, но фирмата е изпълнила задължението си да го предостави на синдиците в срок.

Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза Горанов пред депутатите.

Питането беше отправено от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който каза, че става въпрос за най-голямото източване на банка в историята ни и трябва да има разследване, което да стане публично достояние. Димитров подчерта, че е наясно, че докладът не може да стане публичен веднага, преди да са приключили разследванията, но настоя веднага да се оповести пред обществото списъкът на замесените лица и фирми, „за да се видят кои са тези хора – сигурно политици, народни представители и представители на съдебната система, които са били замесени в казуса КТБ, а продължават да взимат важни решения за българските банки“.

Припомняме, че още в края на септември Горанов направи уточнението, че информацията в доклада е чувствителна относно защитата на масата по несъстоятелността и затова ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 година.

Когато докладът се одобри от синдиците окончателно, би могло да се изготви извадка от него, която да се съгласува със синдиците и с Alix Partners и тя да стане публична, посочи в изказването си Горанов.

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата с негово участие, на която да се прецени в рамките на договора как да се структурира информацията и да се изнесе пред обществото.

Горанов докладва пред депутатите, че проектът на доклад е предоставен в края на септември на синдиците и подлежи на анализ от тяхна страна. Досега докладът не е съгласуван между страните, подчерта министърът и допълни, че той подпомага дейността на синдиците. Ако стане публичен, докладът би затруднил работата им и може да застраши интересите на кредиторите.

Във връзка с искането докладът да бъде предоставен и да се съхранява в секретна секция на НС Горанов каза, че това не е възможно, защото по смисъла на закона не е класифицирана информация.

Депутатът Славов изрази учудване от клаузата за конфиденциалност и постави въпроса за моралния аспект, защото ако не се върне имуществото, по думите му „поне трябва да се знае кой е замесен в този грабеж“.

Горанов сподели, че и според него обществото трябва да е наясно за лицата и фирмите, които са замесени в казуса КТБ, но повтори предложението си – на среща със синдиците да се прецени как да се структурира информацията за обществото, „защото това е процес на несъстоятелност, който е един процес извън пряката публична дейност на отделни държавни органи“.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
Драгомир33
преди 8 години
Добре де след като главен виновник за фалита на КТБ е Цветан Василев (само и единствено той)защо докладът е конфединциален? ние това нали си го знаем, информирани от всички независими медии, министри, депутати и знайни и незнайни войни,Покажете го да се успокоят (хората) конспираторите (ако ги има де),ще ви кажем по едно "евалла""аферим" и "ашколсум" и да минаваме на следващата тема "и ся к'о прайм"Или май, май има едно "опаааа" тук има нещо "оп оп" "айдееее" отиде, "а'м ся к'о прайм???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 8 години
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D1%8A%D0%BC
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
..."заем от 1 МИЛИЯРД ойро..."Щеше да има смисъл всичко онова,което сте казали,ако сегашните не дърпаха заеми с добавена още една нула отзад на редицата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
kony
преди 8 години
И за ортака му Д.П., пък те в затвора да се разберат кой на кого какво откраднал и пратил килъри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 3
marto76
преди 8 години
Като казваш имената на виновните и те да си получат отговорността, нека започнем с главата на пирамидата - Цветан Василев! Затвор за Цветан Василев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Е за това ли чакахме толкова време??? Не е ли редно виновните да бъдат оповестени и осъдени???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
"доклада кой е имал пари в JPM е конфиденциален ..... " а леле майко те и банките имат власт там в Империята, но все пак там бандитите имат съвест нещо правила, това онова ... "Сега ше гепим толкова тука не това ше остайм" тея наще батко на всичко ввуууп в чувала и айде черта и после всеки да се опрааа ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
еми турете си пак парите в българска мутренска банка после пак ше сте виновни иначе банките са "най-сигурното нещо" де ..... най-сигурното да ти ги грабнат джамбазите в България ..... За тва навънка и онея са бандити, но поне има нещо някакъв ред. Все едно чичо Джейми да грабне 4 самосвала с пари и да възира от JPM и тея от JPM кажат .... "Eми да не сте си слагали парите тука" ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 10
SSIW
преди 8 години
"Хора що за стадо сме и гърците и турците и румънците ни показват какво трябва да се направи а ние си блеем........:(".........................Не съм съгласен, така с лека ръка да се хвърля кал по народа. Ще припомня, че когато налице беше истински риск за потъпкване интересите на обществото и държавата, тогава когато онази шайка пладнешки обирджии, гръмко зовяща себе си Правителство на България, во главе с Орехарски се канеше да потопи страната със заем от 1 МИЛИЯРД ойро, същия този народ като един изпълни улиците и площадите на страната ! Свиреше се на бели рояли, играеха се пантомими, въобще да не споменавам, някой от участниците до какви висоти изведоха полета на въображението си и артистичния плам, при изразяване на справедливия си граждански гняв. Просто, в сучая с KTБ повода явно не е от такава обществена и етична тежест. Не, Господа ! И дума не може да става, че народа се е унесъл в морална дрямка и такива квалификации по негов адреЗ са меко казано неуместни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 0
fras
преди 8 години
И какво се получава?Докладът кои имат пари в КТБ е публичен.А кои са взели пари от КТБ(и не могат или не искат да ги върнат) е конфиденциален.Т.е. виновни са тези които са вложили пари в банката, а не тези, които са ги откраднали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още