IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докладът на Alix Partners за КТБ е конфиденциален

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата, на която да се структурира информация и да стане публична

12:21 | 06.11.15 г. 25
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Докладът на международната фирма Alix Partners, разследваща паричните потоци на КТБ, е готов и е предаден в срок в края на септември на синдиците на КТБ, но има клауза за конфиденциалност и остава тайна за обществото към момента. Това стана ясно от изказването на министъра на финансите Владислав Горанов пред депутатите в рамките на днешния парламентарен контрол.

Горанов заяви, че не разполага с доклада, защото не е окончателно финализиран, но фирмата е изпълнила задължението си да го предостави на синдиците в срок.

Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза Горанов пред депутатите.

Питането беше отправено от депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров, който каза, че става въпрос за най-голямото източване на банка в историята ни и трябва да има разследване, което да стане публично достояние. Димитров подчерта, че е наясно, че докладът не може да стане публичен веднага, преди да са приключили разследванията, но настоя веднага да се оповести пред обществото списъкът на замесените лица и фирми, „за да се видят кои са тези хора – сигурно политици, народни представители и представители на съдебната система, които са били замесени в казуса КТБ, а продължават да взимат важни решения за българските банки“.

Припомняме, че още в края на септември Горанов направи уточнението, че информацията в доклада е чувствителна относно защитата на масата по несъстоятелността и затова ще бъде търсен начин Народното събрание и обществеността да бъдат запознати с анализите на компанията, наета през юни 2015 година.

Когато докладът се одобри от синдиците окончателно, би могло да се изготви извадка от него, която да се съгласува със синдиците и с Alix Partners и тя да стане публична, посочи в изказването си Горанов.

Финансовият министър предложи среща със синдиците и фирмата с негово участие, на която да се прецени в рамките на договора как да се структурира информацията и да се изнесе пред обществото.

Горанов докладва пред депутатите, че проектът на доклад е предоставен в края на септември на синдиците и подлежи на анализ от тяхна страна. Досега докладът не е съгласуван между страните, подчерта министърът и допълни, че той подпомага дейността на синдиците. Ако стане публичен, докладът би затруднил работата им и може да застраши интересите на кредиторите.

Във връзка с искането докладът да бъде предоставен и да се съхранява в секретна секция на НС Горанов каза, че това не е възможно, защото по смисъла на закона не е класифицирана информация.

Депутатът Славов изрази учудване от клаузата за конфиденциалност и постави въпроса за моралния аспект, защото ако не се върне имуществото, по думите му „поне трябва да се знае кой е замесен в този грабеж“.

Горанов сподели, че и според него обществото трябва да е наясно за лицата и фирмите, които са замесени в казуса КТБ, но повтори предложението си – на среща със синдиците да се прецени как да се структурира информацията за обществото, „защото това е процес на несъстоятелност, който е един процес извън пряката публична дейност на отделни държавни органи“.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 0
aldy
преди 8 години
Това се очакваше. Хем "всичко е разкрито", хем "нищо за публиката". Затова бандата бяга като Дявол от тамян от ОДИТ и ОДИТОРСКИ ДОКЛАД, както е по разпоредбите на закона за публични дружества, листвани на БФБ. Цялата тази пасмина, която НИ ОБРА, дано доживее до момента да търка наровете на едно "лечебно" заведение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Има изрична клауза за конфиденциалност в договора, каза Горанов пред депутатите.--------------------кой е включил тази клауза в договора. Информацията от подобно разследване би трябвало да собственост на поръчителя, който е платил за нея .... та май си отговорих кой е включил тази клауза, сега питам ЗАЩО е там и кво пречи да се наруши ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
Не само пратихме доклада, но и голяма част от депозитите в КТБ. Защо сега да не го публикуват без редакция????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 0
polax
преди 8 години
Има инфо което не е за всеки, трябва да се замете, да се редактира и тогава да се предостави, но във вариант не пречещ на точните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 0
993
преди 8 години
Платен с нашите данъци трябва да стане ПУБЛИЧЕН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още