fallback

Банките държат 7,1 млрд. лв. повече капитал спрямо минималните изисквания

В системата са изградени значителни капиталови резерви, които могат да се ползват при наличието на допълнителен натиск и събития от системен характер, пише БНБ

17:58 | 26.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател

В края на третото тримесечие на 2015 г. търговските банки държат 7,1 млрд. лв. повече собствен капитал спрямо регулаторния минимум. Това посочват от Българска народна банка (БНБ) в своето трето за годината тримесечно издание „Банките в България“.

Освен това за пръв път от централната банка отдават внимание на рисковете, свързани с влиянието на средата на ниски лихвени проценти и рисковете от неикономическо естество. Като цяло основно кредитният риск, който по принцип е най-висок за системата, и ликвидният диктуват поведението на банките в България.

Но сега от БНБ пишат и за риска от разпространение на зарази, но без да посочват конкретни фактори, които го пораждат. Може би става дума за рисковете, породени от банковата ваканция в Гърция и опасенията около страната, белязали лятото на 2015 г. - фактор, който направлява ликвидния риск през второто тримесечие.

Основният акцент в изданието, което е за третото тримесечие на миналата година, но се публикува в края на февруари 2016 г., когато вече е стартирал прегледът на качеството на банковите активи, обаче пада върху капитала.

В края на септември 2015 г. всички 28 банки отчитат капиталова адекватност над изискуемия минимум от 8%.

Съотношението на обща капиталова адекватност на банковата система остава на нивото от 22,28%, колкото бе в края на юни, а коефициентът на базовия собствен капитал се повишава леко до 20,03%. Коефициентът на капитала от първи ред нараства до 20,5%, а отношението на ливъридж се равнява на 11,02%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
fallback