IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките държат 7,1 млрд. лв. повече капитал спрямо минималните изисквания

В системата са изградени значителни капиталови резерви, които могат да се ползват при наличието на допълнителен натиск и събития от системен характер, пише БНБ

17:58 | 26.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: БНБ</em></p>

Снимка: БНБ

В края на третото тримесечие на 2015 г. търговските банки държат 7,1 млрд. лв. повече собствен капитал спрямо регулаторния минимум. Това посочват от Българска народна банка (БНБ) в своето трето за годината тримесечно издание „Банките в България“.

Освен това за пръв път от централната банка отдават внимание на рисковете, свързани с влиянието на средата на ниски лихвени проценти и рисковете от неикономическо естество. Като цяло основно кредитният риск, който по принцип е най-висок за системата, и ликвидният диктуват поведението на банките в България.

Но сега от БНБ пишат и за риска от разпространение на зарази, но без да посочват конкретни фактори, които го пораждат. Може би става дума за рисковете, породени от банковата ваканция в Гърция и опасенията около страната, белязали лятото на 2015 г. - фактор, който направлява ликвидния риск през второто тримесечие.

Основният акцент в изданието, което е за третото тримесечие на миналата година, но се публикува в края на февруари 2016 г., когато вече е стартирал прегледът на качеството на банковите активи, обаче пада върху капитала.

В края на септември 2015 г. всички 28 банки отчитат капиталова адекватност над изискуемия минимум от 8%.

Съотношението на обща капиталова адекватност на банковата система остава на нивото от 22,28%, колкото бе в края на юни, а коефициентът на базовия собствен капитал се повишава леко до 20,03%. Коефициентът на капитала от първи ред нараства до 20,5%, а отношението на ливъридж се равнява на 11,02%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 18 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
След като БНБ обслужи мафията ДПС вече няма никакво значение какво пише и какво казва.По-добре се молете на Ахмед Доган да ви каже какво мисли и какво той иска от/за банковата система.С долни български продажници като българските политици, банкерът Искров, надзорниците Гунчев и Мавродиев не може да има надеждна банкова система и силна БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Проблема с ликвидността е по-малкият проблем и Кузман Илиев добре обяснява - http://***.investor.bg/analizi/9/a/zashto-ecb-vliza-vyv-voina-sreshtu-kesha-211583/Става въпрос за системна криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,и нещата трябва да се синхронизират ,планират на ниво ООН ,Г-20 макар ,че Ирландия ги реши умно и със 50% данък на свободното движение на капитала...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Темата е много голяма,сложна и само загатвам за нещата да пробвам четящите дали разбират за какво говоря защото наистина темата е много голяма и сложна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
"Банка се убива с вестник", когато няма държава. ---И какво ше направи държавата, ако истината плъзне...от човек на човек, докато, да речем, стоят с количките на опашка пред касите на Билла ... Когато всичко е ЛЪЖА, няма как да запушиш ИСТИНАТА ... Слабостта на Цялото се състои в това, че се крепи на вярата на Частното в Цялото... което си е (само)заблуда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
BiGb1rD
преди 8 години
"Банка се убива с вестник", когато няма държава. Първо, ако има истински банков надзор, то порочните практики биха били в много по-малки граници.Второ, ако има независима прокуратура и съдебна система, то веднага се прави проверка на медията по повод твърденията й. Ако наистина има истина в тях се взимат мерки, без да се правят циркове. Виновните си понасят отговорността, начело с банковия надзор. Да си лежат в една килия.Ако медията пише лъжи се глобява и всеки път глобата се утроява, така медията няма може да "убива банки както си иска"Трето, ако има парламент, то той ще застане заедно с БНБ и заплахата ще се парира без да има сериозно поражения, даже ако БНБ и прокоратурата са си на мястото, най-вероятно няма да се стигне до третото.Атанасио, твоето предложение не решава причината на проблема. Само "уж" намалява силата му. Дори парите да не се прехвълят в чужбина, то повече хора ще ги прехвълят в няколкото големи и чуждестранни банки в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Тези 7.1 МЛРД лв ще влязат в Реалната Икономика...доброЗорно ;)----И как "ше влязат" в "реалната" икономика? Като "обещания" срещу подпис ли?! :)) Забрави ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Банките държат 7,1 млрд. лв. повече капитал спрямо минималните изисквания----Браво, значи може да се тегли спокойно! :))) Въпроса обаче е, от тия 7.1 млрд пиксели, колко е "сухото" ? И ако се окаже, че е 710 милки, то май никой от вложителите няма да може да дръпне повече от 200 лв "сухо" ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 12
skeptika
преди 8 години
Тези 7.1 МЛРД лв ще влязат в Реалната Икономика...доброЗорно ;)така Работят Парите !!!Раздадените лихви по депозити ще им Загорчат ..Време е !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Аз незнам дали има в света друга държава(хайде в ЕС) която да има тези показатели но това не променя факта ,че ''банка се убива с вестник''Преди време Григор Лилов каза ,че има едни 12 млрд.евро(не помня точно) във банковата система които може да се изтеглят за секунда което означава ,че трябва като Ирландия да има 50% данък при прехвърляне на парите в чужбина Като идея свободното движение на капитала звучи добре,красиво но може да направи поразии като при атомна бомба меко казано поради което нещата може да се разглеждат и като престъпление срещу човечеството.Става въпрос за кражба чрез лихви и т.н. методи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Лихвата и т.н. дерегулации на финан.сектор е проблем защото води косвено или пряко до войни ,убийства и самоубийства ,и Силвио Гезел още 1918год. е писал до немски вестник,че ако се запази финан.система до 25год. ще стане война и става 2-та световна Ефектът на доминото при финансите повлича всички и става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
draifuss
преди 8 години
На хартия и теория нещата изглеждат добре.А как са дефакто "кой" знае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още