IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянова: Новата емисия облигации показа, че инвеститорите ни имат доверие

Цветан Василев и ръководството на КТБ са отговорни за фалита на банката, смята депутатът от ГЕРБ

10:18 | 17.03.16 г. 10
М. Стоянова: Новата емисия облигации показа, че инвеститорите ни имат доверие

Заявките за новата емисия облигации, които емитира България в началото на седмицата, са били за почти 4 млрд. евро, което показва, че инвеститорите имат доверие към страната, заяви в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

Рекордно ниската лихва, която беше постигната, също потвърждава това доверие, допълни тя.

Добра новина е и че емисията облигации е била изкупена за броени часове, без специални усилия от страна на министъра на финансите, което показва, че страната ни е разпознаваем емитент.

Осма година България е „на дефицит“ - харчи повече, отколкото събира от данъци и от икономика, и това наложи тегленето на нов дълг.  С част от него ще се рефинансират и стари задължения на България, чийто падеж изтича тази година, посочи още депутатът.

Високата ликвидност в банковата и във финансовата система като цяло, както и ниската доходност на европейските финансови пазари са накарали и български финансови институции – банки, застрахователи и пенсионни фондове, да купят почти 30% от последната емисия облигации на правителството на обща стойност 2 млрд. евро.

Постигнатата лихва беше определена от Стоянова като добра доходност на фона на отрицателните лихви на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Менда Стоянова направи коментар и по отношение на започналото в Сърбия съдебно дело за екстрадиране на банкера Цветан Василев.

„Ясно е кой фалира КТБ – това е г-н Василев и ръководството на банката и го казвам най-отговорно“, категорична беше Стоянова. Според нея, ако въобще е имало политическа атака срещу банката, каквито са коментарите на Цветан Василев, то тя е била само поводът финансовата институция „да избухне“.

Менда Стоянова посочи, че от доклада на парламентарната комисия, която разследваше дейността на КТБ, е било видно, че рано или късно банката е щяла да фалира. „Тази банка е управлявана като пирамида – с високи лихви са привличани депозити, а с тези депозити са раздавани кредити, които са инвестирани в непечеливш бизнес“, допълни още тя.

Тя допълни, че за да не бъдат категоризирани после като лоши кредити, са били отпускани нови кредити, които да погасяват старите.

Според председателя на парламентарната комисия по бюджет тези пари са били изхарчени и няма как да бъдат възстановени. 

Стоянова посочи още, че реформите в ключовите сектори като МВР или здравеопазването имат за цел не да бъдат спестени средства, а те да бъдат преразпределени така, че хората да получат по-добра услуга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Как така е правилно да се взимат кредити ?! дори и да се инвестират в инфраструктура и т.н. Кредита е правилен ако идва от държ.банка и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmКолкото до тунеядството и т.н. кражби през разходите на бюджета си прав - Холандия 12 млн. жители има 45 000 държ.администрация а ние 96 000 държ. слижители а според Ангелов 116 000 - http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2371100Запознат съм с подробностите и мисля стратегически - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085Бюдж.излишъци и за държ.банки даващи кредити до 0,5% лихва на бизнеса защото държавата за някои неща наистина е лош стопанин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
fortiss
преди 8 години
на Лехман, на Гърция също имаха довериение сме по пътя им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Правилно е да се вземат кредити - но (както казваш сам ти) за КАКВО се харчат? Колко ни струва издръжката на чудовищната администрация? А на 60 000 полиция, която няма нито правомощията, често и желанието, да противодейства на престъпността? ДОКОГА държавата ще пропилява по над 3 МБ ежегодно за издръжка и развъждане на паразитната и престъпна ромова популация?Реално се харчат колосални пари за хрантутене на професионални и етнически *** - ако в продължение на 10 години същите пари се инвестират в реална икономика, тука наистина би станало Швейцария на Балканите... ама за управляващите *** винаги са приоритет !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Интересен начин на мислене - ''Новата емисия облигации показа, че инвеститорите ни имат доверие...Постигнатата лихва беше определена от Стоянова като добра доходност на фона на отрицателните лихви на ЕЦБ.'' ???? - неукост ли е ,сребролюбие(мамона) ли е ,и не изключвам психопатии тоест може от всичко по-малко и затова пиша(коментар 4)Американската неправителствена организация Global Financial Integrity например е пресметнала, че от България за периода 2001 - 2010 г. са изтекли нелегално около 16 млрд. долара - http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2013/04/12/2040633_kraiat_na_tainite/ - Големи компании, като например "Лукойл", пък са регистрирани в чужбина, а тукашните им дружества отчитат счетоводно загуба (странно за рафинерия предвид на високите цени на горивата), докато шапката оптимизира данъчните си плащания зад граница. , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
scott
преди 8 години
а кат дойде моментъ да се връщат?Откъде ли ше намерът хора да им внасят данъци? при положение, че са ги потопили в нищета и невъзможни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 4 ,и какво пречеше 1100 мегавата фотоволтаици и 670 мегавата преки да са държавни ????Казано иначе - взимането на дългове е престъпление при фактите за сенч.икономика и кражбите през разходите на бюджета и плоският данък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Домусчиев: Дефицитите в енергетиката са от кражби и злоупотреби - http://***.blitz.bg/news/article/399671в Статията се казва за 1млрд.лв. сенч.икономика в енергетиката а като цяло 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939 и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085Бюдж.излишъци и за държ.банки които дават кредити с лихва до нулата на бизнеса защото държавата за някои неща наистина е лош стопанин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Не менто, показва че нямат алтернатива, а не че ви имат доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
mick
преди 8 години
И аз това мисля. Все пак е правилно, че взима кредити държавата. Друг е въпросът как ще ги изхарчат... Сега е моментът за взимане на лесни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
cymru
преди 8 години
Показа - че се чудят къде да си дянат парите, които ЕЦБ печата денонощно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още