IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: Заемите за ФГВБ са необходими и абсолютно неизбежни

Двата заема ще бъдат изтеглени при лихва под 2% в сравнение със заема, отпуснат от държавата

12:45 | 10.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Парламентът не гласува тегленето на нов заем от 1,2 млрд. лева, а даването на гаранции по двата заема от по 300 млн. евро, които ЕБВР и Световната банка ще отпуснат на ФГВБ във връзка с ратифицирането на гаранционно споразумение, по което държавата става гарант. Това каза проф. Валери Димитров, член на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

Той определи заемите като "абсолютно необходими и просто неизбежни поради кризата с Корпоративна търговска банка". По закон ФГВБ е поемател на загубите за сметка на гарантираните вложители. Той изплати сумата по гарантираните влогове, подпомогнат с пари от бюджета, изплати сумите и беше образно казано изпразнен. В момента Фондът е в рискова позиция, тъй като, ако друга банка изпадне в несъстоятелност, той няма да бъде в състояние да изпълни своята функция като гарант по влоговете", предупреди Димитров. 

По думите му двата заема са строго целеви за осигуряване на ликвидна подкрепа на Фонда. Те ще бъдат изтеглени при по-изгодни условия, при лихва под 2%, в сравнение със заема, отпуснат от държавата, допълни още проф. Димитров.

Той обясни, че общата вноска на банковата система към ФГВБ през 2016 ще запази приблизително размера си от миналата година.

Проф. Димитров коментира още дали е възможно реализирането на активите на КТБ преди приключване на процедурата по събиране от масата на несъстоятелност. "Не може да се очаква повече от 15-20% от стойността на активите на КТБ да бъдат събрани и осребрени", каза той.

Единствено претенциите на кредиторите от четвърти ред, сред които и ФГВБ, ще бъдат удовлетворени. Срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД ще бъде удължен до 1 месец след оповестяване на резултатите от провеждащия се преглед на качеството на активите на банковия сектор", заяви Димитров, като посочи, че има интерес както от местни, така и от чуждестранни лица. 

Още от интервюто може да видите тук: 

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Защото вече живеем в новия общественоикономически евроатлантически строй - ПриватПрофитСоцЛосизъм. Ако не ти е ясна етимологията, шти я разЯсним... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 3
das
преди 7 години
Добре де, защо ни е банкова система, ако трябва народа да плаща за издръжката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още