IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: Решенията за прегледа на активите на застрахователите се вземат единно

Процесът се управлява под строг контрол, заявява Комисията

17:43 | 11.07.16 г.
КФН: Решенията за прегледа на активите на застрахователите се вземат единно

Решенията за прегледите на активите на пенсионните фондове  и на  застрахователните дружества се вземат с единодушие, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН) в позиция по повод коментари в медиите за разнопосочни мнения в страните, които управляват процеса. КФН определя това като разпространение на „непълни технически детайли и кореспонденция“.

Днес този въпрос беше коментиран в Техеран и от финансовия министър Владислав Горанов.

Прегледът на балансите на застрахователните дружества и на активите на пенсионните фондове започва на 15 юли 2016 г., както е решил единодушно Управляващият комитет, който ръководи провеждането на прегледа, уточнява Комисията.

В позицията се казва още, че в Управляващия комитет участват Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската комисия (ЕК), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Министерството на финансите (МФ), Българската народна банка (БНБ) и Комисията за финансов надзор (КФН).

КФН е сигурна в легитимността на упражнението, което ще започне, както бшее предвидено, на 15 юли 2016 г.,  подчертава се в позицията. 

Процесите по прегледите на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества се управляват от Управляващия комитет, който се председателства съвместно от КФН и EIOPA. Всяко решение относно прегледите се взима от Управляващия комитет с единодушие и се публикува на интернет страницата на КФН. До момента всяко едно решение в този процес без изключение е взето по тази процедура, посочват от финансовия регулатор.

„КФН работи в пълна прозрачност и като спазва най-високи професионални и етични европейски стандарти“, казва Комисията.

В съобщението се уточнява, че подобен преглед се провежда за първи път в рамките на ЕС и той е ръководен и управляван от Управляващия комитет под изключително строг контрол.

„Ето защо инсинуации и спекулации с информация относно прегледа и в частност оповестяването пред обществеността на някои непълни технически детайли и кореспонденция между членовете на Управляващия комитет са крайно нежелателни и вредни за финансовата стабилност в държавата“, допълва КФН.

Комисията уверява гражданите, че могат да бъдат спокойни за своите вложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още